Världen håller andan.

Tsunamin över Japan krävde liv och skapade förstörelse när den 10 meter höga vågen drog in över land.Skalvet som mätte 8,9 på Richterskalan var det största i området sedan man började mäta  för över 100 år sedan.

Japan är det land som står bäst rustat för att möta en naturkatastrof av det här slaget i form av ingenjörskonst och civil beredskap. Än är det för tidigt att bedöma konsekvenserna av vågen. Vi minns 2004 då de första rapporterna på annandagen från Thailand inte verkade så alarmerande. Klart är att förutom alla människoliv som vågen tog påverkas redan världsekonomin. Börser världen över föll. Japan lånar ut pengar till skuldsatta länder i väst inte minst USA. Vad händer när och om japanerna behöver varje yen för att återställa efter vågens framfart? Ett kärnkraftverk omgärdas av elden men rapporterna säger att man hann stänga ned det innan elden tog fart. Hjälper det?

 

Al Jazira står för den bästa bevakningen och bilderna är tagna därifrån.

Reuters har direktrapportering live.

Nu är vågen på väg till Hawaii och världen håller andan. 14:07 om några  minuter ska vågen nå området. Indonesien och Filippinerna klarade sig utan skador. !åt oss hoppas att det blir fallet också på Hawaii.

Uppdaterat 14:12

Över  60 döda i Japan och  evakuering pågår runt det skadade kärnkraftverket i Fukushima .

14:25 minst 90 döda i Japan enligt AFP

18:00 över tusen döda och siffran väntas stiga enligt Rapport.

Media dn1 svd123 ex gp1 svt12 ab123

Andra bloggare om , , , , ,


4 comments for “Världen håller andan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.