Världen håller andan.

Tsunamin över Japan krävde liv och skapade förstörelse när den 10 meter höga vågen drog in över land.Skalvet som mätte 8,9 på Richterskalan var det största i området sedan man började mäta  för över 100 år sedan.

Japan är det land som står bäst rustat för att möta en naturkatastrof av det här slaget i form av ingenjörskonst och civil beredskap. Än är det för tidigt att bedöma konsekvenserna av vågen. Vi minns 2004 då de första rapporterna på annandagen från Thailand inte verkade så alarmerande. Klart är att förutom alla människoliv som vågen tog påverkas redan världsekonomin. Börser världen över föll. Japan lånar ut pengar till skuldsatta länder i väst inte minst USA. Vad händer när och om japanerna behöver varje yen för att återställa efter vågens framfart? Ett kärnkraftverk omgärdas av elden men rapporterna säger att man hann stänga ned det innan elden tog fart. Hjälper det?

 

Al Jazira står för den bästa bevakningen och bilderna är tagna därifrån.

Reuters har direktrapportering live.

Nu är vågen på väg till Hawaii och världen håller andan. 14:07 om några  minuter ska vågen nå området. Indonesien och Filippinerna klarade sig utan skador. !åt oss hoppas att det blir fallet också på Hawaii.

Uppdaterat 14:12

Över  60 döda i Japan och  evakuering pågår runt det skadade kärnkraftverket i Fukushima .

14:25 minst 90 döda i Japan enligt AFP

18:00 över tusen döda och siffran väntas stiga enligt Rapport.

Media dn1 svd123 ex gp1 svt12 ab123

Andra bloggare om , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Obama, Libyen, Politik, Oljan ab1 ex1 svd1234 dn123 svt12 gp1 Läs oxo: loblog annarkia1 ilsemarie krulli markperspekt martin röda b pamflett k&å mullvad zaramis var uri = […]

Josef Boberg
13 years ago

Som alltid – ”Människan spår – men vädret rår !” – och tack och lov för det skulle jag vilja säga.

Hur tror Du att det skulle bli – ifall mänsklighetens PyramidMaktHavare skulle bestämma över väder, klimat osv – på samma vansinniga sätt som dom gör över oss av vanligt folk= väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder ❓

Anton
Anton
13 years ago

Tyvärr hann man inte trycka på nödstoppet. Risken för härdsmälta finns i en skadad reaktor i Fukushima. Just nu ökar också radioaktiviteten.