Oron stiger i Japan.

Japanerna lämnas ingen ro. Efterskalv efter efterskalv förlänger den traumatiska upplevelsen av den värsta jordbävningen på över hundra år. Samtidigt som räddningsarbetet efter Tsunamin pågår förvärras läget runt de kärnkraftverk som havererat.

Det är inte ett nytt Tjernobyl som håller på att hända . Japan har fått sitt Fukushima.    En explosion i ytterligare en reaktor, reaktor 2    och partiell eller full härdsmälta har skapat ett skarpt läge.  En brand i reaktor fyra  har lett till att läget förvärrats.

Radiation from Japan’s quake-stricken Fukushima Daiichi nuclear plant has reached harmful levels, the government says.The warning comes after the plant was rocked by a third blast which appears to have damaged one of the reactors’ containment systems for the first time.

If it is breached, there are fears of more serious radioactive leaks. (BBC)

Yukio Edano, Chief Cabinet Secretary säger att det nu handlar om strålningsnivåer som kan skada människors hälsa. Rapporterna är motstridiga och svåra att överblicka. Många frågar sig om man kan lita informationen från japanska myndigheter.Mycket tyder på att   man förlorat kontrollen över förloppet. Enligt Rapport börjar nu också oron för strålning märkas i Tokyo.

Förlåt, förlåt, säger kärnkraftsverkens ägare i Japan nu. Vem ska säga vad när hela världen drabbas?(Ronny Åkerberg)

Kommer kärnkraftshaveriet i Japan att sätta några spår i debatten i vårt eget land?  I Aktuellt i går kväll upprepade Maud Olofsson säkerhet i var och varannan mening samtidigt som hon inte vek en tum från beslutet att bygga nya kärnkraftverk. Centerpartiets tidigare motstånd mot kärnkraft har bytts i sin motsats.  I Dagens Nyheter kunde man samtidigt läsa om att en liknande olycka som den i Fukushima varit i uppsegling i Forsmark.

Också i Sverige har det varit nära att ett kärnkraftverk förlorat sin elförsörjning, närmast ett haveri skedde i Forsmark 2006. Orsaken den gången var ett sammanträffande av flera mänskliga misstag, bland annat en kortslutning på kraftnätet som i sin ledde till att Forsmark 1 snabbstoppades jämsides med att två av reaktorns fyra dieselgeneratorer inte startade. Orsaken till att två av dieselgeneratorerna den gången inte fungerade som de skulle berodde på att de hade ett inbyggt fel, som för övrigt också hittades hos de två som ändå fungerade. (DN)

Det finns absolut ingen acceptabel risk för kärnkraft!

Läs Folkkampanjens pressmeddelande med
anledning av jordbävningen i Japan!!!


Lästips:Jinge,  Svårtydd nyhetsrapportering i media. Intressant diskussion i kommentarsfältet.

Bloggat: Svensson, Ilsemarie, Kaj Raving

Media:ab12, svd123, dn1, ex123, gp12345, svt12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat; Annarkia, Lena Sommestad, Kaj Raving, Peter Andersson, Högbergs tankar, Martin Moberg, Enn Kokk, Johan Westerholm, Netroots […]

trackback

[…] och systerorganisationer till Socialistiska Partiet.Intressant? Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Röda Berget, Ilona Sz Waldau, Jinge, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, GP1, 2, 3, 4, SVT1, 2, […]