Fredrik Reinfeldts tal om solidaritet vilseledande.

Fredrik Reinfelt vilseleder opinonen. Igen! Sviktande opinionssiffror skapar desperation.

Fredrik Reinfeldts sommartal om en orolig omvärld, flyktngströmmar och solidaritet snappades upp av all media  och vips satt glorian på statsministerns huvud. Han talade om stora kostnader och att utrymmet för reformer saknas.

 

Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det.

Hedervärt att bry sig om människor i nöd och bra om valrörelsen också kommer att handla om att öppna gränser för nödlidande.

Men se upp nu! Det där med kostnader hur är de egentligen med det?

  De värsta prognoserna talar om kostnader på 48 miljarder under de kommande åren. Det är en mycket liten del av de enorm årsbudgetar vi rör oss med totalt. Under 2014 väntas kostnaderna för flyktingmottagandet öka med en miljard, under nästa år kan det bli 5,1 miljarder, enligt Migrationsverkets senaste prognos.Det är alltså ingen större prövning för statskassan annat än i Fredrik Reinfeldts huvud.Så sent som i vintras lyckades oppositionen stoppa alliansens extra skattesänkning på tre miljarder kronor speciellt riktad mot de med löner på över 36 000 kronor i månaden. Nu vill Reinfeldt ge sken av att en extra miljard i år och några till nästa år gör alla andra ambitioner omöjliga.Erik Rosén

Dagarna innan statsministerns tal gick Anders Borg ut i media med en nedskrivning av prognosen för tillväxt och varslade om sämre tider. Ett sammanträffane som troligen var väl planerat. Allt för att höja krismedvetandet i väljarkåren och slå fast att det endast är moderat högerpolitk som duger framöver. Ekonomin är den enda gren förtroendet fortfarande är något högre för moderaternas politik. Det är något som förvånar med tanke på hur den moderatledda regeringen slösat med våra gemensamma resurser.

Ekvationen haltar hur som. Har man råd att sänka skatter med 140 miljarder så har vi nog råd med att visa nödlidande solidaritet.

Fredrik Reinfeldt som tidgare slagit fast att han inte tänker regera med stöd av Sverigedemokrater har  ändrat mening. Efter debatten med Stefan Löfven  i SVT:s Agenda lät han påtala att han inte tänker släppa fram de rödgröna även om de tar hem fler riksdagsmandat än Alliansen. Vad han tillkännager i klartext är att om Alliansen får stöd av Sverigedemokraterna och på så vis blir större än de rödgröna är det han som ska ha uppdraget att bilda regering. Stefan Löfvens replik lär bli en klassiker då han sa att då får vi dras med en brunblå sörja.

Inte är det här en rolig valrörelse. Inte ens för en politikernörd som undertecknad. Personligen börjar jag få nog av såväl som politik som politiker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tarmo Lindholm
Tarmo Lindholm
9 years ago

Att Reinfeldt skulle göra vad som helst, och med vilka metoder som helst, för att fortsätta i Regeringsställning, får man nog ta på allvar.
Efter att ha läst om Reinfeldts Sommartal, så är det nära till hans att han spelar SD i händerna med avsikt…!

Röda Malmö har en träffande text…

”Misstanken ligger nära till hands att Reinfeldt är så desperat till följd av Alliansens usla opinionsläge att han spelar ut Sd-kortet som en sista chans att hänga sig kvar vid makten med extremhögerns stöd efter valet.”

Det här ger mig ” kalla kårar”….