Vad händer med kyrkobyggnader när medlemmarna blir färre?

Svenska kyrkan är inte fattig.  Kyrkans egendomar värderas till 36 miljarder. Däremot ökar avhoppen och allt färre vill vara medlem i svenska  kyrkan.

Fortfarande är en majoritet av svenskarna medlemmar i svenska kyrkan men antalet minskar  Många sägs  lämna av ekonomiska skäl. När jag fick en kvarskatt på 11000 kronor i år och såg hur mycket jag betalat in till en kyrka jag aldrig nyttjar var beslutet lätt. I grunden handlade det om att jag är icke-troende och som många andra betalat in kyrkoskatten av slentrian.

Idag är 73% av befolkningen fortfarande medlemmar medan hela 80% var det år 2000. Hade jag levt mitt liv mycket tidigare hade mitt utträde ur kyrkan klassat mig som en avfälling  och jag hade hängts på kyrkbacken.

  I dag finns avfällingarna överallt i det svenska samhället. Prästerna var ett eget stånd i riksdagen fram till 1866 – sedan 2000 är kyrkan skild från staten. Det är inte längre obligatoriskt att vara betalande medlem. (SvD)

Idag är religionsfriheten en mänsklig rättighet så också friheten att inte tillhöra någon kyrka.

Historiskt har Svenska kyrkan varit statskyrka och har fortfarande karaktären av nationalkyrka. Banden till staten är inte helt avklippta trots att svenska  kyrkan skilts från staten.

Sedan relationerna mellan kyrka och stat ändrades den 1 januari 2000 är kyrkan relativt fristående från svenska staten. Dock kvarstår en särskild Lag om Svenska kyrkan som bland annat reglerar att den ska vara evangelisk-luthersk, rikstäckande och demokratisk.(Wikipedia)

 

När antalet medlemmar minskar och kyrkobesökarna   färre ekar kyrkorna allt tommare. Trenden har varit att allt fler kyrkor sålts för att användas till andra ändamål. Sedan 2000 har 29 kyrkobyggnader sålts och frågan är om inte  det blir fler.
Foto: annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments