Skamvrån för Björklund?


Jan Björklund har odlat myten om oordning och flum i den svenska skolan. Ett arv från socialdemokraterna påstår han. Som fd  lärare känner jag inte igen mig i den beskrivningen.

edKanske jag varit lyckligt lottad som arbetat på en bra skola med elever som ville prestera och där disciplinproblem tillhörde undantagen? Den skolan som de flesta andra har  drabbats av nedskärningar då välfärden används för skattesänkningar och lärarnas arbetsmiljö försämrats. Hur det påverkar en skola , elever och personal är inte svårt att räkna ut.

Nu har vi svart på vitt att det är Björklunds skola och skolreformer som satt sina spår i skolans värld. Fjärdeklassarna halkar efter när det gäller läsförmågan internationellt. Från och med 2006   har kurvan över antalet som slutför  sin utbildning sjunkit från 41 till 37 procent. Det kan Björklund inte skylla socialdemokraterna för.

Tidigareläggning av betyg i grundskolan lär inte kunna göra något åt den saken. Med yttre motivation där piskan och moroten är redskapen fungerar dåligt. Det är de n inre motivationen, viljan och lusten att lära som är den verkliga drivkraften. Då behövs lärare som orkar vara kreativa och motivera och synliggöra varje elev.  Lärarnas och därmed skolans arbetsmiljö är A och O. Inte större klasser och ständigt nya oftast byråkratiska uppgifter. Det är undervisningen, lärandet och handledningen av eleverna man måste satsa på.

Det fria skolvalet var i den stad där jag jobbade som lärare  inte något större problem . Friskolorna var chanslösa mot de kommunala gymnasierna. Med försämrad arbetsmiljö för lärarna skapas troligen utrymme för friskolorna . Är det det som är syftet med nedskärningarna i dagens skola?

I kommuner där friskolorna varit mer framgångsrika har segregationen ökat till förfång för förortsskolans miljö såväl för elever som för personalen.

Frågan är vart Sverige är på väg med den förda skolpolitiken?

Foto: Annarkia

Media: AB, 1, 2, 3, DN, 1, 2, 3, 4, 5, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, GP1,2


Andra   om: , , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Högberg, Bergmark1, 2, Läs även andra bloggares åsikter om Swedenconfidential, Exponerat, […]