USA:s hegemoni hotad?

En unik historisk  militär överlägsenhet har borgat för USA:s ställning som supermakt med  såväl ekonomiskt som politiskt, ideologiskt och kulturellt inflytande.

Allt är ändå inte som det en gång var.   Finanskrisen skakade om och  slog hårt mot enskilda som fick lämna hus och grund. Arbetslösheten är fortsatt hög och dollarns värde sjunker. Det är ett tag sedan dollar var guld värd och länder världen över fyllde sina skattkistor med dollar. Kriget mot terrorismen  har grävt   stora hål i den amerikanska statskassan. Frågan är om inte Obama kommer att plocka hem ett stort antal av de 100 000 amerikanska soldater som idag finns i Afghanistan.

Terrorismens grogrund fattigdom och förtryck har inte utrotats med bin Ladens död.  Demokratirörelsen och upproret mot despoter som stötts av USA gör att rörelser som al-Qaida marginaliseras. Samtidigt kan   den gnista som tändes i Tunisien och som spridit sig som en löpeld utgöra  ett hot mot USA:s hegemoni i ett oljerikt och strategiskt viktigt område.

Bin Ladens död kan ge den förevändning som behövs för att USA ska lämna Afghanistan och istället rikta blickarna och resurser åt annat håll.

Med bin Laden begravd i havet kan Obamaha  säkrat en andra period som president.

Tidigare inlägg

Bloggat: Jinge, Svensson,Beelzebjörn

Media:ab123, dn1, ekot, ex12, gp1, svd1234, svt12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments