En unik historisk militär överlägsenhet har borgat för USA:s ställning som supermakt med såväl ekonomiskt som politiskt, ideologiskt och kulturellt inflytande.
Allt är ändå inte som det en gång var. Finanskrisen skakade om och slog hårt mot enskilda som fick lämna hus och grund. Arbetslösheten är fortsatt hög och dollarns värde sjunker. Det är ett tag sedan dollar var guld värd och länder världen över fyllde sina skattkistor med dollar. Kriget mot terrorismen har grävt stora hål i den amerikanska statskassan. Frågan är om inte Obama kommer att plocka hem ett stort antal av de 100 000 amerikanska soldater som idag finns i Afghanistan.
Terrorismens grogrund fattigdom och förtryck har inte utrotats med bin Ladens död. Demokratirörelsen och upproret mot despoter som stötts av USA gör att rörelser som al-Qaida marginaliseras. Samtidigt kan den gnista som tändes i Tunisien och som spridit sig som en löpeld utgöra ett hot mot USA:s hegemoni i ett oljerikt och strategiskt viktigt område.
Bin Ladens död kan ge den förevändning som behövs för att USA ska lämna Afghanistan och istället rikta blickarna och resurser åt annat håll.
Med bin Laden begravd i havet kan Obamaha säkrat en andra period som president.
Tidigare inlägg
Bloggat: Jinge, Svensson,Beelzebjörn
Media:ab123, dn1, ekot, ex12, gp1, svd1234, svt12
Läs även andra bloggares åsikter om usa, afghanistan, nordafrika, mellanöstern, demokratirörelsen, terrorism, politik, samhälle