Vem kommer istället?

Nyheten om att Usama bin Laden dödats av CIA i Pakistan spred sig som en löpeld tidigt i morse på Twitter i bloggar och media.

Amerikanerna jublar och Obamas popularitet ökar efter det att hjärnan bakom den värsta terroristattacken USA utsatts för fångats in och dödats av CIA . Många miste en nära vän eller släkting i 9/11.  Jag kan förstå amerikanernas jubel men har svårt att delta.  Döda den som dödat ger det oss en bättre värld? Är det inte istället behovet av att hämnas som då tillgodoses.Ingen sörjer en massmördare men  rättvisa är det domstolarnas sak att skipa.

Carl Bildt var tidigt uppe och twittrade:

A world without Osama Bin Laden is a better world. His hatred was a threat to us all.

Är det inte att tillmäta en person alldeles för stor betydelse.

En viktig symbol är borta men hotbilden kvarstår. Al Qaida har decentraliserats och styrs av regionala grupperingar i dagsläget säger M Ranstorp, teroristexpert. Risken är att Usama bin Laden som martyr kan ställa till med större skada. 

Vad blir följden av att Usama bin Laden eliminerats? Kommer USA att dra tillbaks sina trupper från Afghanistan eller hittar de en ny bin Laden? En ny yttre fiende med vars hjälp försvarsanslagen kan öka och världsherraväldet upprätthållas eller räcker talibanerna som hotbild? Många tycks ha glömt att amerikanerna stödde talibanerna så länge som Sovjet fanns  på plats. Då betraktades talibanerna som freedom fighters gentemot Sovjetkommunismen.

Media: SvD, 1 DN, AB, GP1, Dagen & Jinge & Svensson & Scaber Nestor & Lilith Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Hannes
13 years ago

Jag delar helt uppfattningen att han kommer bli en martyr som nu hyllas ännu mer och för varje dag som går efter hans död kommer nya grupper ploppa upp.
Jag bloggar om samma ämne, fast istället om vad som händer om Usama och Saddam möts nu efter döden. Kolla gärna!
http://hanneshervieu.se/livsnjutaren-usama/