Valet i USA närmar sig med stormsteg. Inget annat val får så stor stor uppmärksamhet i svensk media som det amerikanska presidentvalet.
Med tanke på det inflytande USA har över såväl vår kultur som ekonomi och numera även utrikespolitiken är det inget att förundras över. Egentligen borde vi få lov att delta i ett val som kan påverka vår egen situation .
Vilka förhoppningar väckte inte President Obama inför valet för fyra år sedan? Change, förändring var budskapet. Obama höll brandtal om allt från förändring av sjukvårdssystemet som skulle ge de utan försäkring en godtagbar vård till stängning av Guantanamobasen, stopp på Irakkriget och en utsträckt hand till Arabstaterna. Kairotalet väckte förhoppningar om en fredlig lösning av Palestinakonflikten. Fredsvänner världen över applåderade valet av Obama till president.
Av allt detta blev det inte ens en tumme. Hur kommer det sig? Presidenten har stor makt på papperet men är beroende av såväl kongressen som Högsta domstolen för att kunna skapa förändringar. Med republikansk majoritet i kongressen blev uppförsbacken bara brantare för sjukvårdsreformen. Starka lobbygrupper har ett inflytande vi inte är i närheten av. Som exempel kan nämnas att näringslivet satsar 3 miljarder dollar på lobbyism. Utan stöd från lobbygrupper ingen politisk karriär för vare sig senatorer eller kongressledamöter.
Det militärindustriella komplexet har i modern tid haft en osynlig hand över varje president. När stridande soldater lämnade Irak ökade istället antalet i Afghanistan En fredlig utveckling med demokrati i Mellanöstern är inget som ligger i det komplexets eller för den delen oljemagnaternas agenda.
Just lobbygruppernas inflytande anses vara en av de viktigaste orsakerna till att valdeltagandet är så lågt, som bäst 50 procent vid presidentval. Att det är besvärligt att registrera sig och näst intill omöjliggjorts inför årets val i några delstater med republikansk majoritet spelar också roll. Inte att förglömma att det är massor av val samma dag. Allt från val av president till val av sheriff lokalt. Vad är det för mening att delta i ett val som mer eller mindre är ett spel för gallerierna tycks många resonera. Lobbygruppernas makt förändras inte med ett byte av president. Lobbygrupperna har valmanskåren ingen möjlighet att påverka.
Det som nu händer i USA där drömmen om möjligheternas Amerika krasats sönder och där det blir mer och mer uppenbart att ojämlikheten ökar och allt fler slängs ut i fattigdom på grund av stigande arbetslöshet kommer det att påverka valdeltagandet? Nästan hälften av arbetskraften står utanför a-kassan och precis som i Sverige ökar antalet långtidsarbetslösa. När den bortre gränsen för a-kassan överskrids blir det soppkön för att överleva. Allt fler amerikaner förlorar sina hem och utan jobb ingen sjukförsäkring. Besvikelsen på politikerna är djup och har gett utrymme åt rörelser som Tea-partyrörelsen. Obamas ”we can” och ”change” blev det inte mycket av.
Vad händer i ett samhälle där hoppet släcks? Ökar kampviljan och lusten att påverka för förändring eller är det hopplösheten och uppgivenheten som tar fäste?
Media: AB1234,DN1234, Ekot,GP1234, SvD12345, AB5
Läs även andra bloggares åsikter om Obama, presidentval, lobbyism, lobbyorgasinationer, politik, sasmhälle
[…] Martin Moberg om amerikanska presidentvalet, Annarkia om krossade drömmar…, Rasmus Lenefors om Obama…, Tord Oscarsson om SD, Alliansfritt […]
[…] Krashade drömmar […]
[…] Röda Berget, Annarkia1, Annarkia2, Den hälsosamme […]
[…] verkligheten visar något annat. Ett militärindustriellt komplex , oljemagnater och andra stora lobbyorganisationer främst industrin bestämmer via osynliga nätverk. De organisationerna har den vanlige […]