Ungdomsrabatten ett bidrag till Mac Donnald`s?

Där stod de, de fyras gäng i alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen och beskyllde Stefan Löfven för att sätta ungdomar på pottkanten medelst skattehöjning.Sänkt arbetsgivaravgift för unga,  märk väl även för de som redan har jobb skulle rädda ungdomar från arbetslöshet.

Reinfeldt_bad-248x300Vad som blev följden av den skattesänkningen vet vi idag. IKEA, Mac Donald`s och liknande företag som anställer unga fick mer pangar i fickan. Inte anställdes fler men billigare blev det att anställa unga. En skattesubvention av samma dignitet som ett direkt bidrag utan någon effekt. Det är vad IFAU, som sorterar under arbetsmarknadsdepartementet och som specialgranskat  den sänkta arbetsgivaravgiften för unga säger. Enligt SVT är kritiken mycket allvarlig:

”Enligt en preliminär rapport från IFAU (institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) är kostnaden per nytt jobb mellan 1 och 1, 5 miljoner kronor enligt rapporten. På längre sikt är det osäkert om reformen har någon effekt alls trots att den kostar 14 miljarder kronor per år.”

Pengar som kastas i sjön och som kunde ha använts till att förstärka välfärden med fler personal i vården och i skolan. De sänkta arbetsgivaravgifterna, tillsammans med den sänkta krogmomsen och jobbskatteavdragen, är regeringen svar på arbetslösheten. Även de åtgärderna har blivit hårt ifrågasatta.

Sänkta skatter är ju en helig ko för alliansen oavsett om en sådan uppnår påstått resultat.

Illustration: erik-rune

Media: Ingvar Persson, AB1  om att lär Annie Lööf räkna…, Ingvar Persson, AB2 om att Borg skapar bidragsjobb…, Arbetarbladet om att det handlar om jobben…& M Moberg om hur var det nu igen Reinfeldt…, Röda Berget om en Björklund som ljög i Agenda..


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] driva det”?, Martin Mobergs betra…, Görans tankar och ba…, LEINESBLOGG.com, Annarkia, Olas tankar, Martin Mobergs betra…, Roger Jönsson (s) och Röda Malmö, MM, Roger […]

trackback

[…] partiledardebatten stod de där alla fyra i alliansen och hyllade en skattesänkning, som visat sig kostsam och värdelös. Nu har de sett till att en utredare ska utreda sig själv. En lobbyist ska utreda sig […]

trackback

[…] Det var vad IFAU, som sorterar under arbetsmarknadsdepartementet och som specialgranskat  den sänkta arbetsgivaravgiften för unga kom fram till […]