Vilket ansvar har regeringen när Ojnareskogen skövlas?

 Skövlingen av Ojnareskogen på Gotland har fortsatt under polisskydd under veckan.

Ett scenario svårt att ta in har rullats upp i media dag ut och dag in. Skogsmaskiner som i ett nafs tuggar sönder gamla träd viktiga för floran och djurlivet för att skapa ännu större sår i naturen när kalkbrottet startar. Om det nu gör det. Ärendet är som bekant överklagat till Högsta Domstolen  av flera instanser bl a Naturvårdsverket. Många  har ställt sig frågande till varför röjningen påbörjats trots att ärendet inte slutbehandlats.

Andreas Carlgren fd miljöminister sopade banan för Nordkalk genom stryka den så kallade stopplagen som skulle skydda områden som Ojnareskogen. Eva Franchell skriver om hur det gick till:

Länsstyrelsen sa tvärt nej till kalkbrott­et. När också miljödomstolen avslog tog Nordkalk saken i egna händer. Företaget köpte helt enkelt en utredning av expertmyndigheten Sveriges geologiska undersökningar, SGU.

Samtidigt uppvaktade gruv- och kalkindustrin regeringen och lyckades så småningom få till stånd en ändring

i miljöbalken. Dåvarande miljöministern Andreas Carlgren strök helt enkelt den så kallade stopplagen som skulle skydda områden som Ojnareskogen.

”En regelförenkling som inte skulle försvaga skyddet för miljön.”

Förslaget presenterades under en hektisk period i riksdagen så alla partier utom Vänsterpartiet köpte den förklaringen.

Veckan därpå tog miljööverdomstolen upp ärendet och med hjälp av den nya lagen och SGU:s utredning fick Nordkalk rätten att utvinna kalk i Ojnareskogen. (AB)

 

Andreas Carlgren lyckades med konststycket att skapa flera sanslösa beslut under sin korta tid som miljöminister. Riksdagspolitiker som trycker på ja-knappen utan att sätta sig in i frågan  är beklämmande. Nu riskerar  den unika miljön i området med över 200 rödlistade arter att skada om avverkningen och kalkbrottet inte stoppas.

Staten skyddar med insatsstyrkan på ön ett miljöbrott som håller på att begås mitt framför våra ögon. Och polisen de gör ”bara sitt jobb” när skyddar de som våldför sig på skogen och miljön. Agerar hantlangare åt företaget men  också regeringen

Kalkbrottet blir lönsamt för Nordfalk men knappast för Gotland och gotlänningarna. De arbetstillfällen som utlovats  och som kommer att finnas kvar i 30 år motiverar inte de stora miljöeffekterna.

Varför stoppar inte regeringen skövlingen?

Uppdaterad 2 september

Avverkningen avbryts i Ojnareskogen

Media: DN1 ,2, 3, SvD1, 2, GP1, 2, Ex & Röda Malmö & Svensson


Andra bloggar om ojnareskogen, miljö, GotlandNordkalkAndreas Carlgrenpolissamhälle, politik,

7 comments for “Vilket ansvar har regeringen när Ojnareskogen skövlas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.