Många av oss tror att i Sverige respekteras mänskliga rättigheter. Ingen förföljs för sin åsikts skull och tortyr existerar inte.
Men ack, vad vi bedrar oss.Vi som är gamla nog minns sjukhusspionen. Han som registrerade vänsterfolk på Salhgrenska sjukhuset. Personalkontrollkungörelsen som gav Säpo rätt att åsiktsregistrera och stänga av folk från vissa jobb som var säkerhetsklassade. Det utan att kommunicera orsak med den som berördes. Idag har vi FRA som bedriver signalspaning och som kan leverera överskottsinformation som kan drabba en oskyldig.
Mänskliga rättigheter gäller inte alla. 2001 avvisades på CIA:s uppmaning två egyptier som sattes i ett amerikanskt plan med ögonbindel, bakbunda händer och vuxenblöja utan att det i sak prövades som skulle kunna anföras mot dem. Avvisades i strid mot FN konvention till tortyr i Egypten.
Naturligtvis hade behandlingen av Agiza och Alzery med tidsandan att göra. USA inledde sitt krig mot terrorismen, och den svenska regeringen – och stora delar av opinionen – traskade aningslöst patrull.
Men det är inte hela sanningen. Skandalen kastar också skuggor över den svenska behandlingen av politiska flyktingar som sträcker sig både bakåt och framåt från den 11 september 2001.
Avvisningsbeslutet för Ahmed Agiza är upphävt. Han har fått ett skadestånd för hur han behandlades, men när han för två år sedan från fängelsecellen ansökte om svenskt uppehållstillstånd avslogs det. Säkerhetspolisen anser – precis som för tio år sedan – att han utgjorde en säkerhetsrisk.
Och precis som för tio år sedan bestod bevisningen av det slags hemliga material som flyter runt mellan världens säkerhetstjänster. Just sådant material som kan komma från diktaturers förhörsceller, eller från svensk signalspaning.
Uppgifter som det inte går att försvara sig mot. (Aftonbladet)
Ahmed Agiza blev kvar i tio år i egyptiskt fängelse och är i dag en ledbruten man efter all tortyr han utsatts för. Hans fru och barn är bosatta i Sverige. Varför i herrans namn ger inte regeringen klartecken för Ahmed Agiza att återvända till sin familj i Sverige? Måste ärendet malas i migrationsverket och migrationsdomstolen ytterligare en vända för att sedan godkännas av regeringen . Allt för att två regeringar inte ska tappa hakan.
Media:ab1 ex dn svd svt ekot gp
Andra om Ahmed Agiza, SÄPO, CIA, USA, Sverige, Kriget mot terrorismen, Politik