Stereotypier som förleder?

 Tintin i blåsväder igen. Förra gången det begav sig var det albumet ”Tintin i Kongo”  som granskades av domstol i Belgien.

Ett album som ansågs strida mot strida mot en lag som förbjuder rasistiska budskap i konstnärliga produkter. Hergé upphovsmannen till Tintin använde sig gärna och ofta av  stereotypa bilder  så också när han avbildade kongoleser. (Stereotypier i rasismens tjänst, Annarkia)

Nu är det Kulturhusets barnavdelning som skulle befrias  från Tintins eskapader.Syftet med utrensningen   var att starta en diskussion om de nidbilder som sprids om människor.  Efter het debatt om censur ändrades beslutet och böckerna får vara kvar. Ett bra beslut enligt min mening.

Vi är många som läst och deltagit med liv och lust i Tintins eskapader. Kanske vi också påverkats av de stereotypiska bilder som var Herges kännemärke men inte blev vi rasister .

Bilder påverkar så också nidbilder. Upprepas de tillräckligt ofta och inga motbilder finns tillgängliga är risken stor att de internaliseras och kan om de får näring styra vårt sätt att förhålla oss till andra.

Martin Luther Kings ord väcker till eftertanke

Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra.
Frukta varandra därför att de inte känner varandra.
 De känner inte varandra därför att de inte har några förbindelser med varandra.
 De har inga förbindelser med varandra därför att de lever åtskilda
Om vi gömmer undan vår historia hur ska vi då kunna lära oss något av den och gå vidare och framåt?
Stereotypier  kan aldrig motarbetas om de göms undan och får verka i det fördolda. Då kan fröna växa och slå rot. ? Det är bättre att som Ulf Bjereld påpekar
låta Tintinalbumen ligga till grund för samtal och diskussioner om rasism, om vår historia och om vårt sätt att leva tillsammans.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
11 years ago

Jag läste Tintin redan innan den hade översatts till svenska då min polare hade alla böckerna på franska eftersom han hade bott i Belgien. Att ingen av oss behärskade franska var inga som helst problem då handlingen går att få grepp om rätt bra enbart genom de fantastiska bilderna. Tror nästan att vi tyckte böckerna var häftigare i långa loppet än både Mekanot och Märklinjärnvägen.

Tror inte att den gode biblotekarien gjorde den goda saken någon direkt tjänst där. Snarare antyder drygt 400 arga kommentarer i SvD att det var direkt kontraproduktivt för att inte säga tvärkorkat. Vore bättre om han lyfte fram andra som t.ex. Will Eisner (men när jag tänker närmare på saken så passerar nog inte Ebony i Spirit korrekthetsfiltret heller 🙂 ).

Vägen till helveter är stensatt med goda föresatser och nedskräpad av slafsiga analyser.

trackback

[…] mellan Anders o Fredrik, Nemokrati om Palme om kravaller, Pepprat Rödgrönt om politisk maskerad, Annarkia om stereotyper, Jinge om ökade klyftor, Alliansfritt Sverige om Borg och […]