Socialdemokratin vilse?

 En affärsplan för Sverige, smaka på den meningen. Vilka associationer ger det ordvalet?


I  dag presenterar  Stefan Löfven tillsammans med Carin Jämtin, Magdalena Andersson och Martin Damberg   en ”affärsplan” för Sverige på DN Debatt .

Ordvalet gör mig mörkrädd. Politik handlar om  beslut för att tillvarata olika gruppers intressen. Politik handlar om värderingar och konflikter mellan olika intressen. Det vet varje gymnasieelev som läst A-kursen i samhällskunskap.(se bilden intill)

Ord påverkar oss mer än vad vi tror. Ord påverkar hur vi tänker och sedan handlar. En affärsplan för Sverige. Hoppsan!  Är det en socialdemokratisk  Schlingman som är i farten eller vad är det frågan om?  Sälja politiska beslut som om de vore vilken vara som helst. Vem är i så fall marknaden? Svaret ligger kanske i den här formuleringen:

   Sverige behöver en regering som står upp för arbetande människors hopp, värderingar och intressen .

Är det en arbetslinje á la socialdemokrati Löfven och kompani försöker sälja?  Är det inte en regering för alla ,  Sverige behöver efter alla år med alliansen? Har sjuka, långtidsarbetslösa och pensionärer inget värde i det socialdemokratiska landskapet? Förlåt marknaden? Var har visionerna om  solidaritet, rättvisa och jämlikhet tagit vägen?

Ilsemarie med Ett Hjärta Rött skriver

Det tragiska är  inte socialdemokraternas nya “affärsplan”. Detaljerna må till och med vara riktigt bra. Det tragiska är istället att de ledande inom partiet tycks känna sig tvingade att använda en retorik som ligger så långt bort från de grundläggande socialdemokratiska värderingarna som möjligt. Man tycks tro att “medelklassen” (som ju är de enda väljarna av betydelse i dag) inte alls vill ha ett rättvist och solidariskt samhälle med starka socialförsäkringar, minskade klyftor och en välfärd fri från vinstmaximerade riskkapitalbolag.

Men hör och häpna – det är precis vad väljarna vill ha ’

Vem väljer ett parti som sålt sin själ?  Vad ska vi med en socialdemokrati som leker följa John och härmar moderaterna?

 Media: AB 12,  3, 4, ,  DN1, 2DI, Dagens Arena,  SvD 12 , SVT & M Moberg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 comments for “Socialdemokratin vilse?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.