Socialdemokratin vilse?

 En affärsplan för Sverige, smaka på den meningen. Vilka associationer ger det ordvalet?


I  dag presenterar  Stefan Löfven tillsammans med Carin Jämtin, Magdalena Andersson och Martin Damberg   en ”affärsplan” för Sverige på DN Debatt .

Ordvalet gör mig mörkrädd. Politik handlar om  beslut för att tillvarata olika gruppers intressen. Politik handlar om värderingar och konflikter mellan olika intressen. Det vet varje gymnasieelev som läst A-kursen i samhällskunskap.(se bilden intill)

Ord påverkar oss mer än vad vi tror. Ord påverkar hur vi tänker och sedan handlar. En affärsplan för Sverige. Hoppsan!  Är det en socialdemokratisk  Schlingman som är i farten eller vad är det frågan om?  Sälja politiska beslut som om de vore vilken vara som helst. Vem är i så fall marknaden? Svaret ligger kanske i den här formuleringen:

   Sverige behöver en regering som står upp för arbetande människors hopp, värderingar och intressen .

Är det en arbetslinje á la socialdemokrati Löfven och kompani försöker sälja?  Är det inte en regering för alla ,  Sverige behöver efter alla år med alliansen? Har sjuka, långtidsarbetslösa och pensionärer inget värde i det socialdemokratiska landskapet? Förlåt marknaden? Var har visionerna om  solidaritet, rättvisa och jämlikhet tagit vägen?

Ilsemarie med Ett Hjärta Rött skriver

Det tragiska är  inte socialdemokraternas nya “affärsplan”. Detaljerna må till och med vara riktigt bra. Det tragiska är istället att de ledande inom partiet tycks känna sig tvingade att använda en retorik som ligger så långt bort från de grundläggande socialdemokratiska värderingarna som möjligt. Man tycks tro att “medelklassen” (som ju är de enda väljarna av betydelse i dag) inte alls vill ha ett rättvist och solidariskt samhälle med starka socialförsäkringar, minskade klyftor och en välfärd fri från vinstmaximerade riskkapitalbolag.

Men hör och häpna – det är precis vad väljarna vill ha ’

Vem väljer ett parti som sålt sin själ?  Vad ska vi med en socialdemokrati som leker följa John och härmar moderaterna?

 Media: AB 12,  3, 4, ,  DN1, 2DI, Dagens Arena,  SvD 12 , SVT & M Moberg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kent Karlsson
Kent Karlsson
11 years ago

Ja det var ett osedvanligt korkat ordval! Är det att vända sig till det som varit och fortfarande borde var den väljarbas de borde vända sig till! Skämmes ta mig fan!

annarkia
annarkia
11 years ago

Vad värre är är att det banne mig inte är lätt att läsa in vilken politik som döljer sig bakom retoriken

Kent Karlsson
Kent Karlsson
11 years ago

Läste nyss på SvD att det är ”oroligt” på Börsen igen! Nähä, det var ju ovanligt!? Eller?

Och under tiden det ”är oroligt på Börsen” och några aktieägare vinner eller förlorar några kronor hit eller dit så ökar antalet varsel i landet Sverige och antalet arbetslösa blir fler och fler!
Men vad gör väl det? Det är ju bara ”vanliga människor” som i många fall får sin ekonomi förstörd när de blir arbetslösa! Lite offer bland ”kanonmaten” får man ju räkna med!
Och Anders Borg sade förra veckan att 5-6% jämviktsarbetslöshet är ”lagom”! Andetaget innan sade han att höja a-kassan skulle öka antalet arbetslösa med 30 000! I mina ögon har hans teori vissa brister då vi nu har en av Europas sämsta a-kassor samtidigt som arbetslösheten ökar och långtidsarbetslösheten de tre senaste åren ökat med 143%! Om hans teori skulle stämma borde den ju också fungera åt andra hållet!? Så vi borde ju (under förutsättning att det a-kassans nivå som styr arbetslöshetsstatistiken som Anders Borgs teori tydligen baserar sig på) då ha nästan noll arbetslöshet och absolut INGEN långtidsarbetslöshet!

Krisen från 2008 är inte över än utan verkar förvärras istället, och kriserna har de senaste åren bara kommit tätare och tätare och återhämtningstiden blivit längre och längre men politiker och ekonomer ( i alla fall de flesta) verkar tycka att det globala ekonomiska system vi nu haft under många, många år fungerar finfint!?

Får nog erkänna att jag har en lite avvikande åsikt eftersom jag nu blivit arbetslös två gånger sedan 2009 och löper en stor risk att bli arbetslös en tredje gång nu då det är nedskärningar på gång i företaget jag började jobba sista veckan i maj i år! Blir så trött på att ideligen få min ekonomi körd i botten så fort man lyckats att delvis bygga upp den igen!

Anonym
Anonym
11 years ago

Vilse ? Partiet har varit sålt i åtminstone 25 år (troligen betydligt längre).

trackback

[…] började med stort dunderkliv högerut då Löfven och hans närmaste i partiledningen omfamnade Alliansen och presenterade Affärsplan […]