Stereotypier i rasismens tjänst.

Tintin i blåsväder. Ställs inför rätta i Belgien.

Det  är albumet ”Tintin i Kongo” som är en avbild av sin tids fördomar som är boven i dramat.  Albumet anses strida mot en lag som förbjuder rasistiska budskap i konstnärliga produkter. Hergé upphovsmannen till Tintin använde sig gärna och ofta av  stereotypa bilder  så också när han avbildade kongoleser.

Hergé var inte ensam om att avbilda svarta som på bilden. Läroböcker och uppslagsböcker gjorde detsamma. Att jag internaliserat den bilden upptäckte jag tack vare min systerson för många år sedan. Vi bläddrade i en tidning, jag minns inte vilken och där fanns en liknande bild . Min systerson som då var tre år gammal tittade förundrat på bilden och mig och frågade: Vad är det ? Jag svarade snabbt utan att tänka:- Han ser ju ut som din kompis X. Aldrig har jag sett min systerson så arg. Han flög upp och skrek rakt ut NEEEJ!

Det blev ett uppvaknande jag aldrig glömmer.

Idag är det muslimer som  avbildas stereotypt.

Mediebilden av muslimer i Sverige är skev och grovt generaliserande och framställer ofta:

  • Pojkarna som unga , killar som begår brott, slåss och ”skyddar”sina systrar.
  • Flickorna som offer, instängda och förtryckta. Slöjan den framhävs som symbol för just förtryck.
  • Fäderna som  patriarker som vaktar på sina döttrar.

Detta trots att den verkliga bilden ter sig helt annorlunda. Att generalisera en grupp  är första byggstenen  på den väg som snabbt kan skifta främlingsfientlighet till ren rasism om vi inte ser upp.

Terroristnojan har lagt grunden för och förstärker  nutidens rasism, islamofobin. Hur vanligt är det inte att terrorism förknippas med en muslim, en fundamentalist. Jan Guillou pekar på att den bilden är en vrångbild:

Det är en systematisk skräckpropaganda som bottnar i politik och inte i den faktiska verkligheten. Den europeiska samarbetsorganisationen inom polisen, Europol, har nämligen beskrivit verkligheten i en utförlig rapport. Man offentliggjorde en lista på inte mindre än 294 terroristdåd under 2009. Separatistorganisationer av gammalt hederligt europeiskt slag som baskiska ETA, utbrytargrupper från irländska IRA och korsikanska (!) grupper låg bakom 237 aktioner. Vänsterextremistiska grupper som den grekiska Epanastatikos Agonas hade 40 dåd på sitt samvete, de ungerska högerextremisterna 4 och därutöver fanns lite extra hårdföra djurvänner och annat smått och gott på listan.

Media: SvD AB HD DN GP DN

Bloggar om  tintin, rasism, islamofobi, terrorism,politik, samhälle, intressant

6 comments for “Stereotypier i rasismens tjänst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.