Stereotypier i rasismens tjänst.

Tintin i blåsväder. Ställs inför rätta i Belgien.

Det  är albumet ”Tintin i Kongo” som är en avbild av sin tids fördomar som är boven i dramat.  Albumet anses strida mot en lag som förbjuder rasistiska budskap i konstnärliga produkter. Hergé upphovsmannen till Tintin använde sig gärna och ofta av  stereotypa bilder  så också när han avbildade kongoleser.

Hergé var inte ensam om att avbilda svarta som på bilden. Läroböcker och uppslagsböcker gjorde detsamma. Att jag internaliserat den bilden upptäckte jag tack vare min systerson för många år sedan. Vi bläddrade i en tidning, jag minns inte vilken och där fanns en liknande bild . Min systerson som då var tre år gammal tittade förundrat på bilden och mig och frågade: Vad är det ? Jag svarade snabbt utan att tänka:- Han ser ju ut som din kompis X. Aldrig har jag sett min systerson så arg. Han flög upp och skrek rakt ut NEEEJ!

Det blev ett uppvaknande jag aldrig glömmer.

Idag är det muslimer som  avbildas stereotypt.

Mediebilden av muslimer i Sverige är skev och grovt generaliserande och framställer ofta:

  • Pojkarna som unga , killar som begår brott, slåss och ”skyddar”sina systrar.
  • Flickorna som offer, instängda och förtryckta. Slöjan den framhävs som symbol för just förtryck.
  • Fäderna som  patriarker som vaktar på sina döttrar.

Detta trots att den verkliga bilden ter sig helt annorlunda. Att generalisera en grupp  är första byggstenen  på den väg som snabbt kan skifta främlingsfientlighet till ren rasism om vi inte ser upp.

Terroristnojan har lagt grunden för och förstärker  nutidens rasism, islamofobin. Hur vanligt är det inte att terrorism förknippas med en muslim, en fundamentalist. Jan Guillou pekar på att den bilden är en vrångbild:

Det är en systematisk skräckpropaganda som bottnar i politik och inte i den faktiska verkligheten. Den europeiska samarbetsorganisationen inom polisen, Europol, har nämligen beskrivit verkligheten i en utförlig rapport. Man offentliggjorde en lista på inte mindre än 294 terroristdåd under 2009. Separatistorganisationer av gammalt hederligt europeiskt slag som baskiska ETA, utbrytargrupper från irländska IRA och korsikanska (!) grupper låg bakom 237 aktioner. Vänsterextremistiska grupper som den grekiska Epanastatikos Agonas hade 40 dåd på sitt samvete, de ungerska högerextremisterna 4 och därutöver fanns lite extra hårdföra djurvänner och annat smått och gott på listan.

Media: SvD AB HD DN GP DN

Bloggar om  tintin, rasism, islamofobi, terrorism,politik, samhälle, intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jawohl
Jawohl
13 years ago

”Albumet anses strida mot en lag som förbjuder rasistiska budskap i konstnärliga produkter”

Ah.. degenerad konst! Var har man hört detta förut?
http://en.wikipedia.org/wiki/Entartete_Kunst

Men visst.. Självklart måste vi anamma tredje rikets principer, i toleransens och demokratins namn. Att vad som är ”intolerant” sen bara utökas och utökas för att snart hindra all debatt i viktiga frågor och avskaffa yttrandefriheten är såklart ett billigt pris att betala.. Annars kan ju folk bli kränkta och hur skulle det se ut?

Hur skulle det se ut om folk sprang omkring och kränkte folk och religioner som under den hemska upplysningen? Nej, tillbaka till medeltiden (eller iaf åsiktsförtrycket i tyskland och sovjet) skall vi. Alla skall med!

Hampus Eckerman
13 years ago

Ha, Hergé var bra på stereotype muslimer också. Spana in dem i Koks i Lasten exempelvis. Eller varför inte Det Svarta Guldet? Tintin i Kongo skrevs förövrigt på order från tidningens redaktör gällande att försvara Belgiens koloni där (känd som världens mest brutala).

Läs gärna orginal versionen. Där säger Tintin till de svarta skoleleverna:

”- Idag ska jag berätta om ert hemland. Belgien.”

I den moderna version du visar ovan lär han ut att 2 + 2 = 4.

Gertkvist
Gertkvist
13 years ago

Bah! Orginalet till ”Den mystiska stjärnan” skrevs när Belgien var ockuperat av Tyskland. Alla skurkar hette -stein, hade kroknäsa och var jätterika. Hegré var tydligen nära att efter kriget kastas i fängelse som samarbetsman. Där har vi stereotyper, på min ära.

Men hur mycket svensk litteratur skulle överleva en liknande granskning? Let’s face it: saker och ting förändras med tiden. Och samhällen som försöker skriva om historien slutar aldrig väl.

gerhard nilsson
gerhard nilsson
13 years ago

Man kan ju tillägga att den stereotypa bilden av muslimer förstärktes en hel del vid terrorförsöken på Olof Palmes Gata och på Bryggargatan i Stockholm.
Lucia tror jag visst att det var.

I jämförelse med försök till massmord verkar det rätt ointressant med vad en författare skrev för 75 år sen. Jag är säker på att om man går till Carlssons skolgeografi från 1900 så påträffar man ännu flera stereotypa beskrivningar av danskar, italienare och förstås negrer och araber.