Sommarfriden låter sig inte störas?

Medan de som vill synas i Almedalen packar sina väskor för att delta i Sveriges största vuxenkollo och vi andra klagar på vädret och kikar EM i friidrott och gläds åt svenska framgångar pågår viktiga möten som kan påverka mångas väl och ve.


Angela Merkel ville förvandla de länder som är knyta till euron till en enda stor bankunionen med makten förskjuten till Bryssel . Något hon också delvis lyckades med. Inte så konstigt att marknaden fick glädjefnatt när toppmötet socialiserade skulderna medan bankernas ägare går fria .

I tysthet har utrikesministrarna från USA och Ryssland mötts för att diskutera Syrien inför säkerhetsrådets möte i Geneve.Där deltar rådets permanenta medlemmar plus Quatar, Kuwait , Irak och Turkiet. Vad som kommer ut av det mötet är osäkert.

En central förhandlingsfråga är naturligtvis den sex-punkts-plan som FN:s särskilda sändebud för Syrien, Kofi Annan, presenterade i mitten av mars. Även om den formellt accepterade ett par veckor därpå har den inte efterlevts.

Orsaken till det, har Syriens FN-ambassadör förklarat, är att man till exempel inte kan blåsa eld-upphör så länge oppositionsgrupper bistås materiellt och underrättelsemässigt av andra länder. Av samma skäl har Ryssland inte heller tagit till sig av kritiken mot dess exportaffärer med Syrien.(DN)

Medan civilbefolkningen förblöder hejar stormakterna på olika sidor i konflikten. CIA, Saudi- arabien och Qatar förser oppositionen med vapen vid gränsen till Turkiet och USA gör ingen hemlighet av att de vill ha bort Assad från makten.     Oppositionen består av många sinsemellan konkurrerande grupperingar samtidigt som såväl regionala som globala stormakter försöker vinna nedlyftande  över utvecklingen i Syrien.

Tidigare inlägg


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , .

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments