Ett Europa med ständigt Nya ”krispaket”och nya överenskommelser ska rädda euron och Europasamarbetet från kollaps. Det är rubriker som börjat bli vardagsmat.
Frågan är om det finns nåt slut på krisen? Inte för de som dyrt får betala för den nyliberala ekonomiska politik som är rättesnöret för EMU och eurosamarbetet. Krispaketen döljer att syftet är att rädda spekulerande banker genom åtstramningar för vanligt folk. Det är inte spekulanterna som ställs mot väggen utan vanligt folk. skulderna socialiseras. Det är en kris som spätts på genom nyliberal ekonomiskt tänk med nedskärningar och privatiseringar av välfärdssektorn. I Sverige som grädde på moset mer skattelättnader för de som har det bäst. En gigantisk förmögenhetsöverföring från det allmänna till riskkapitalbolag och liknande intressenter som gör sig en god hacka på skattebetalarnas bekostnad.
Länder med svag offentlig ekonomi har uppmanats att dra åt svångremmen. Men länder med goda finanser, som Sverige, har också hållit igen. Resultatet blev tvärstopp.
Hade Europas politiker från början hanterat problemen i banksektorn och de relativt små länder som hade problem skulle inte krisen spridit sig.(AB)
Sverige är tack vare folkomröstningsresultatet inte med i eurosamarbetet. I dag kan vi vara tacksamma för att blev så. Vad Reinfeldt gör i Bryssel är ett mysterium. Genom att delta i finanspakten, den som ska rädda euron förs vi bakvägen in i EMU och eurosamarbetet. Reinfeldt får sitta vid samma bord som de stora EU-ländernas makthavare inom EU. Där kan han sitta tryggt då Löfvéns nickat bifall till pakten.
Angela Merkel hon vill mitt i all uppståndelse runt krisande euroländer knyta samarbetet än tätare. Lämna över all makt till EU så fixar sig krisen är hennes budskap. Krisa ska det i ytterligare 7-10 år enligt ekonomerna. Mycket kan hända under den tiden. Inte kommer folk att stillatigande sitta och se på då de(vi) görs allt fattigare och maktlösare medan finanssektorn går fri och de välbeställda får det allt bättre.
Ändå beskrivs det som hänt på toppmötet som ett genombrott. Rekapitalisera banker utan att störa regeringar sägs det. Eurogruppens stödfond EFS F och ESM ska kunna köpa statsobligationer från krisande länder och ge direk stöd till banker.
Euroländerna har enats om flera åtgärder som kan stabilisera läget på kort sikt. Till exempel ska krisstöd kunna ges direkt till banker som behöver rekapitaliseras och inte behöva ta vägen via regeringars skuldkonton och därmed tynga statsfinanserna. Euroländerna öppnar också upp för att i grunden välskötta länder ska kunna få tillgång till krisfonderna EFSF och ESM, om de utsätts för hårt marknadstryck och har svårt att låna till hållbara räntor. Euroledarna avslutade sitt möte strax efter 4-tiden på fredagsmorgonen. Herman Van Rompuy betecknar nattens överenskommelse som ett genombrott.(AB)
Hur är det tänkt att finansieras ? Är det Du och jag och alla andra EU-medborgare som ska stå för fiolerna medan bankerna och finanskapitalet kan fortsätta som inget har hänt. Inte en enda svensk skattekrona ska gå till banker i södra EU har Anders Borg sagt. Nu vet vi hur det blir med det.
Media: ab12345 ekot gp123 dn12345678910 svd123456 & Nemokrati
Skulderna socialiseras medan vinsterna är privata.Tacka sjutton för att marknaden jublar.
[…] baklås, DHE – Förhoppningar, förhoppningar, AB – Vinst ingen bra affär för skolan, annarkia – Vem ska betala?, Jonas Sjöstedt – EU – som en fisk utan cykel, 2, DN – Madoffs bror väntas […]