Soldatyrket lockar allt färre.

Försvaret har efter det att den allmänna värnplikten avskaffats fått rekryteringsproblem.

Ett problem som försvaret vill lösa genom att sänka kraven på framtidens soldater. Genom att endast kräva godkända grundskolebetyg   i matematik, svenska och engelska . Ett sätt att bredda underlaget enligt Tolgfors. Visst har han rätt i det. Då färre lockas av soldatyrket krävs ett bredare rekryteringsunderlag.  Den bakomliggande orsaken  tycks vara sekundärt.

Idag är den ökande ungdomsarbetslösheten ett gissel och värst drabbade är de som saknar gymnasieutbildning. Ska soldatyrket nu bli ett sätt att minska den arbetslösheten samtidigt som försvaret förses med manskap för att fylla upp luckorna i leden för att delta  i  krig under Natoflagg.

Idag krävs godkända gymnasiebetyg i A-kurserna i svenska, matematik, engelska och samhällskunskap.Inte heller det några särdeles höga krav.  Med ännu lägre krav undrar man ju vad det är för sorts soldater som efterfrågas. Förändringen ifrågasätts också av officerare med erfarenhet att utbilda soldater enligt SvD.

En svensk soldat med en 16-årings samhälls- och språkkunskaper som missförstår eller fattar fel beslut i Afghanistan kan få helt katastrofala följder, påpekar en sergant för SvD.

Visst är det ett sundhetstecken att färre söker sig till soldatlivet för att sändas iväg till Afghanistan eller andra platser där USA för krig under Natoflagg.

Media: svt, svd,ab, ex , svd
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
12 years ago

Lydigt boskap.