Kommer (S) att föra en socialdemokratisk politik?


När ska det socialdemokratska partiet börja föra en socialdemokratisk parti istället för en politik de ”troratt de kan vinna val på?

När ett parti börjar snegla efter maktens taburetter och överger sina grundläggande ideal går det utför.  Nu är detta inget som det socialdemokratiska partiet påbörjat idag eller ens nyligen. Ändå måste det kännas svår att vara socialdemokrat idag. Jag skulle ha varit förfärligt ledsen. Min farfar som stred i de första leden för bättre villkor för stenhuggarna skulle vända sig i  sin grav om det vore möjligt. Det är jag övertygad om nu när  Löfven överger välfärdsstaten. Hur ska man annars tolka löftet om att inga skatter ska höjas. Lägg därtill hans förkärlek  för vinst i välfärden, möjligen begränsningar i den samma så är bilden klar.

Asbjörn Wahl

Asbjörn Wahl, Norska organisationen ”For velferdsstaten” på temadag i Göteborg  ”För en vinstfri välfärd, anordnad av Nätverket gemensam välfärd

Välfärdsstaten kom inte till över en natt eller ens efter någon Saltsjöbadsanda.

Det var inte kompromisser som banade väg för alla reformer. Det var den politiska och  fackliga kampen.(Asbjörn Wahl)

Idag håller välfärdsstaten på att erodera, Det är vad som sker när  den nyliberala politik den moderatstyrda regeringen går i bräschen för har gått i spinn. Marknadskrafterna tar över skola, vård och omsorg. Riskkapitalbolag använder sig av våra gemensamma pengar, skatterna för att maximera sin egen vinst. Betala får elever, sjuka och gamla. Några få gör sig en rejäl hacka  på vår bekostnad.

Längre söderut har det urartrat helt och hållet då folken i länder som  Spanien och Grekland   tvingas betala för finanskapitalets girighet och svek. Finanskrisen skylls på folkets överkonsumtion när det egentligenär en fråga om  kapitalismens kris, finanskapitalets kris.

Här  hemma fullföljs den nyliberala agendan utan större motstånd. Socialdemokraternas ledning kan möjligen sträcka sig så långt att  de ställer sig bakom begränsniningar när detg äller vinstuttag för privata aktörer inom välfärdssektorn. Vilken parodi! De kan inte vara ovetandes om effekterna av en sådan ordning. Se bara på Norge där den modellen införts för förskolans verksamhet. Resultatet är ett minst lika stort  svinn som tidigare fmen nu kallas det för lön,arvoden och betalning för tjänster som försvinner ner i ägarnas fickor.

SohoneDaniel

Daniel Suhonen på Temadagen 17 mars  i Göteborg  , ”För en vinstfri välfärd”

Fortsätter sossarna på den inslagna vägen med att kopiera  och ligga sked med moderaterna kommer de att förlora valet.  Det krävs ett alternativ.Idag talade Daniel Suhonen (S) på en temadag i Göteborg anordna av Nätverket  för gemensm välfärd. Han menade att socialdemokratin är inte tudelad utan det är dess ledning som är det. Han pekade på att en majoritet är emot vinst i välfärden. Kommer ledningen att lyssna på de rösterna?

Lästips

Foto: Annarkia

Relaterat i media: Ex1, AB1,2,DN1,SvD1 2,,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Korvgrillning was a bad idea | RASMUS LENEFORS
11 years ago

[…] att läsa: Annarkia l Martin Moberg l Roger Jönsson l SvD l SvD Foto: […]

trackback

[…] före arbete, MM – Vi och dom 2013: ”För mig har det känts som ett straff”, annarkia – Kommer (S) att föra en socialdemokratisk politik?, Rasmus Lenefors – Korvgrillning was a bad idea, Leif Sjökvist – Prioriteringar, […]

trackback

[…] företagarna och deras lobbyister som lagt beslag på debatten. Vinster i välfärden är en fråga om makt:makten över den generella […]