Socialdemokratins kris är inte medias fel!

I svallet efter Aftonbladets avslöjande om Juholts hyresbidrag baserat på regler som påstods    glasklara men som senare framstod som synnerligen diffusa har diskussionen om socialdemokratins färdriktning  granskats.

Opinionsmätningarna efter det som kommit att kallas för Juholtsaffären har  svidit i skinnet på socialdemokrater och närstående.   Många frågar sig vart socialdemokratin är på väg. Frågan väntar på sitt svar.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap  menar att ett minskat förtroende för Juholt bara är ett symtom på ett underliggande  djupare kris inom socialdemokratin.  Där  det socialdemokratiska partiet inte lyckats med att  peka ut färdriktningen och på så sätt visa på skillnaden mellan regeringens politik och den socialdemokraterna vill föra.  Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap  pekar på det faktum att utvecklingen mot ett tvåpartisystem likt det i USA ställer andra krav på partier och dess ledare än vad ett flerpartisystem gör.

Å ena sidan måste partierna/blocken närma sig varandra, å andra sidan måste de vara så trygga i sina grundläggande ideologier och visioner att väljarna ändå förmår se att de långsiktigt har mål för hur samhället skall formas som skiljer sig från motståndarblocket. Dessutom blir förtroendefrågor extra viktiga. När partierna ligger nära varandra rycker aspekter som vem som är bäst lämpad att hålla i rodret närmare för många väljare.(Jonas Hinnfors, SVT debatt)

Frågan är 0m blockpolitiken kommit för att stanna eller om vi är på väg mot ett tvåpartisystem  med två stora partier där minoriteter missgynnas och risken för minskat valdeltagande är stor . Det systemet ställer hårdare krav på  förtroendet  som politiker som personer kan visa upp.  Med tanke på hur mediebilden ser ut idag med en klar borgerlig dominans är det inte svårt att se vem som kommer att gynnas resp missgynnas.  I synnerhet med tanke på att medierna alltmer frångår sin granskande roll och istället allt mer blir en part som påverkar  opinionen och samhället

Medierna är inte längre någon objektiv spegel för politik och samhälle, utan en aktör och mer än så: Medierna hör, marxistiskt tolkat, inte ens längre till överbyggnaden utan utgör en förödande stark, produktivkraft. Ekonomiskt och socialt formar den våra samhällen och våra jag men utsätts sällan för någon hårdare granskning, vare sig det gäller frågor om ägarkoncentration eller metoder. (Göran Greider är författare och chefredaktör för Dala-Demokraten, DN Debatt)

Det betyder inte att raset i opinionen som socialdemokratin  nu får kännas vid kan skyllas på media. Så enkelt är det inte. Det minskande förtroendet är   istället  snarare resultatet av  människors grusade förhoppningar om ett annat samhälle än det som alliansen står för och en besvikelse över att socialdemokratin   inte  lyckas leverera en alternativ vision  och berättelse  i en ny tid .

Katrine Kielos skriver i Aftonbladet idag att

Det är inte väljarna som har övergett ­Socialdemokraterna, det är Socialdemokraterna som har övergett väljarna.

Läs Katrine Kielos i Aftonbladet idag. Hon sätter huvudet på spiken och visar vad krisen för socialdemokratin egentligen består av.

Tidigare inlägg

Har S förlorat kompassen?

Mer i media: AB123, SvD1 , Ex1, Svt1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ;

6 comments for “Socialdemokratins kris är inte medias fel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.