Socialdemokratins kris är inte medias fel!

I svallet efter Aftonbladets avslöjande om Juholts hyresbidrag baserat på regler som påstods    glasklara men som senare framstod som synnerligen diffusa har diskussionen om socialdemokratins färdriktning  granskats.

Opinionsmätningarna efter det som kommit att kallas för Juholtsaffären har  svidit i skinnet på socialdemokrater och närstående.   Många frågar sig vart socialdemokratin är på väg. Frågan väntar på sitt svar.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap  menar att ett minskat förtroende för Juholt bara är ett symtom på ett underliggande  djupare kris inom socialdemokratin.  Där  det socialdemokratiska partiet inte lyckats med att  peka ut färdriktningen och på så sätt visa på skillnaden mellan regeringens politik och den socialdemokraterna vill föra.  Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap  pekar på det faktum att utvecklingen mot ett tvåpartisystem likt det i USA ställer andra krav på partier och dess ledare än vad ett flerpartisystem gör.

Å ena sidan måste partierna/blocken närma sig varandra, å andra sidan måste de vara så trygga i sina grundläggande ideologier och visioner att väljarna ändå förmår se att de långsiktigt har mål för hur samhället skall formas som skiljer sig från motståndarblocket. Dessutom blir förtroendefrågor extra viktiga. När partierna ligger nära varandra rycker aspekter som vem som är bäst lämpad att hålla i rodret närmare för många väljare.(Jonas Hinnfors, SVT debatt)

Frågan är 0m blockpolitiken kommit för att stanna eller om vi är på väg mot ett tvåpartisystem  med två stora partier där minoriteter missgynnas och risken för minskat valdeltagande är stor . Det systemet ställer hårdare krav på  förtroendet  som politiker som personer kan visa upp.  Med tanke på hur mediebilden ser ut idag med en klar borgerlig dominans är det inte svårt att se vem som kommer att gynnas resp missgynnas.  I synnerhet med tanke på att medierna alltmer frångår sin granskande roll och istället allt mer blir en part som påverkar  opinionen och samhället

Medierna är inte längre någon objektiv spegel för politik och samhälle, utan en aktör och mer än så: Medierna hör, marxistiskt tolkat, inte ens längre till överbyggnaden utan utgör en förödande stark, produktivkraft. Ekonomiskt och socialt formar den våra samhällen och våra jag men utsätts sällan för någon hårdare granskning, vare sig det gäller frågor om ägarkoncentration eller metoder. (Göran Greider är författare och chefredaktör för Dala-Demokraten, DN Debatt)

Det betyder inte att raset i opinionen som socialdemokratin  nu får kännas vid kan skyllas på media. Så enkelt är det inte. Det minskande förtroendet är   istället  snarare resultatet av  människors grusade förhoppningar om ett annat samhälle än det som alliansen står för och en besvikelse över att socialdemokratin   inte  lyckas leverera en alternativ vision  och berättelse  i en ny tid .

Katrine Kielos skriver i Aftonbladet idag att

Det är inte väljarna som har övergett ­Socialdemokraterna, det är Socialdemokraterna som har övergett väljarna.

Läs Katrine Kielos i Aftonbladet idag. Hon sätter huvudet på spiken och visar vad krisen för socialdemokratin egentligen består av.

Tidigare inlägg

Har S förlorat kompassen?

Mer i media: AB123, SvD1 , Ex1, Svt1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ;

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt Silfverstrand
12 years ago

Håkan Juholt har inte tagit emot en enda krona i hyresbidrag. Han får precis som alla andra ledamöter i samma situation – boende utanför Stockholmsområdet – ersättning för hyran för det boende han med nödvändighet måste ha i Stockholmsområdet.
På därför avsedd blankett har han uppgivit helt korrekta boendeförhållanden – två namngivna personer. Hela hyresbeloppet anges däremot på blanketten. Detta borde självfallet precis på samma sätt som då Skatteverket justerar för högt upptaget avdrag omgående rättats till av Riksdagsförvaltningen som går igenom alla liknande dokument. Nu har emellertid Håkan Juholt erkänt sitt fel och inte skyllt på media.
Däremot förbehåller jag mig rätten som erfaren och kritisk läsare av tryckta alster att rikta kritik mot den i vissa stycken sanslösa drev som under lång tid förekommit mot Håkan Juholt. Massmedia är med andra ord medskyldig i händelseförloppet.

tomas almgren
tomas almgren
12 years ago

Absolut Bengt det verkar som en klockren idé för det svenska folket och deras blanketter Vi fyller i dom så ¨rätt¨ och skickar in dom, om ingen upptäcker att det är fel så är det lugnt, och skulle någon upptäcka att det är fel då ber vi om ursäkt och betalar tillbaka beloppet utan ränta eller straff avgift. Ett praktiskt och billigt sätt att låna pengar vill jag lova. Till Bengt och er andra så har inte Juholt fått tillbaka pengarna han betalade in utan dom var fel utbatalda till honom för att han inte kollat reglerna eller frågot någon som kunde svara honom på vilka regler som gällde. Håkan Juholt tog en rövare som det kallas när genmene man /kvinna gör samma sak som Juholt gjorde. Jag vill inte att våra politiker än mindre partiledare skall ta en rövare för att öka på sina löner och ersättningar. Juholt och hans välkommnade förlåt känns mer och mer ihålligt nu när han repat mod och är ute och predikar evangeliet och vänt blad. Skylla ifrån sig och förminskning är obligatorikt så fort som hyres ersättningen kommer på tal. Tappat för S och speciellt för Juholt som person är det ända som inger hopp i den här solkiga historien, om inte väljarna reagerar på ett sådant här betende av en partiledare vore det verkligt sorgligt.
Tomas Almgren

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago
Reply to  annarkia

Han tillhör en av dom många som gick med i ”drevet” p.g.a den lögn som Aftonbladet först ”planterade om Juholt!
Sorgligt..

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Keilos:
Det är inte väljarna som har övergett ­Socialdemokraterna, det är Socialdemokraterna som har övergett väljarna.

Keilos ”glömde” en sak, att det är Median i Sverige som har Övergett Socialdemokraterna!!

HumanLabRat
12 years ago
Reply to  T Lindholm

Det håller jag helt med om. Man kan inte bortse från att medierna har en mycket stor makt och de flesta folk tror ju på allt som skrivs i medierna. Maria-Pia Boetius har skrivit en mycket intressant text som man bör läsa i sammanhanget:
http://www.etc.se/ledare/spindoktorer-styr-sverige