(S) ett parti på väg…

Har socialdemokratins långa regeringsinnehav skapat en ofelbarhetsdogm som riskerar att få partiet på fall?

Det socialdemokatiska partiet är det parti som som under decennier var regeringsbärande och också statsbärande. Inget annat parti har påverkat samhällsutvecklingen i den utsträckning som det socialdemokratiska. Det var socialdemokraterna som byggde välfärden och skapade färutsättningar  för ett bättre liv för alla.

  Någonstans gick det snett. 80-talets avregleringar och 90-talets nedskärningar var starten på den politik som övertagits och accelrerat av den moderatledda regeringen. Trots kriskommission har (S) inte hittat svaret på varför partiet förlorade valet 2006. S är Sveriges största parti. Ett parti som tycks tappat fotfästet i sin roll som oppositionsparti. Ett parti där kriserna avlöser varandra. Ett parti som visat sig oförmögen att se egna brister octh illkortakommanden . Ett parti som med  cirkusen runt Omar Mustafa visat upp en partikultur som har allt annat att önska.

Hanteringen av Omar Mustafa som först valdes in i partistyrelsen och sedan avsättes efter det att ett mediedrev blåste kalla vindar har visat ett parti som inte förmår att hantera en kris i blåsväder. Ett slutet parti med en partikultur där val av ledande befattningar verkar vara en fråga för en inre krets som verkar i en mylla av mygelkultur.

Karin Pettersson , Aftonbladet

Gör inte S upp med sina gamla mögliga maktstrukturer så kommer skandalerna att fortsätta, fel personer väljas, och vettiga människor hålla sig så långt borta från politiken som det bara går.(AB)

Jan Guillou sätter huvudet på spiken i sin söndagskrönika:

Det mest uppseendeväckande är inte att vi fått se ännu en framgångsrik propagandakampanj om antisemitism. Sådana är ett stående inslag i Mellanösterndebatten.

Och just där klämmer skon. Sveriges största politiska parti har just nu en ledning som inte kan hantera en av världspolitikens mest dominerande frågor, Mellanöstern, Palestinafrågan, islamofobin och antisemitismen. I stället drabbas de av panik och gör sig till hönshus. Partiledningen bör gå på kurs.

Hittar (S) inte sin själ och gör upp med en dammig partikultur kommer dörren till Rosenbad att förbli stängd hur hårt de än knackar.

Lästips: Jan-Inge Flücht om socialdemokratins tillplattade ros… 

Media: AB1234 DN1234 SR12 Svd1234
Andra om: , , , , , ,,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments