Vindkantring åt höger.

Snabba förändringar i opinionen med vindkantring från den ena dagen till den andra. Novus undersökning som presenterades igår gav ledartröjan till det rödgröna laget. Idag tar  alliansen täten enligt ännu en ny undersökning från Synovate. Både Novus och Synovate har gjort sina undersökningar under ungefär samma period. Hur kommer det sig då att skillnaden blir så stor. Osäkra undersökningar, opålitliga undersökningar, olika intervjumetoder eller handlar det helt enkelt om att loppet mellan blocken är så jämt att det i nuläget är svårt att göra en pålitlig opinionsundersökning?

Vissa menar att man inte ska bry sig och andra pekar på att alla dessa undersökningar som tycks hagla över oss gör att folk tröttnar på politiken. Jag är beredd att hålla med och hänvisar till gårdagens inlägg om den politiska journalistikens avsaknad av analys och politiskt innehåll.

Tyvärr kan undersökningar av det här slaget bli självuppfyllande. I synnerhet när så många  är osäkra på sitt val. Moderaterna är det parti som har mest vind i seglen vilket delvis kan förklaras med  politisk kannabalism inom den egna sfären. Valresultatet 2006 och den nuvarande trenden kan också vara ett tecken på en större attitydförändring där en ny andas barn håller i taktpinnen. Dubbelarbete, karriärsug, statusjakt sätter kortsiktig egna plånboksfrågor och   eget välmående här och nu  i förgrunden. Individen och egennyttan istället för kollektivet och solidariteten. Gammal skåpmat i ny förpackning.

Tidigare inlägg

Media: AB, DN, Svd 1, Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Den hälsosamme ekonomisten och annarkia och […]

trackback

[…] Bert Johansson, Anybody´s place, Martine,  Den hälsosamme ekonomisten och annarkia , Åsa och Kent Persson. Övrigt Claes Borgström, företag, jämställdhet     […]