Stämmer inte verkligheten gäller kartan.

Minns ni historien om hur  majoren svarade på en fråga om vad som gäller då överensstämmelse mellan kartan och verkligheten saknas? Majoren röt :

– ”Stämmer inte kartan med verkligheten är det kartan som gäller Förstått!”

En historia vi skrattat gott åt. En berättelse som nu blivit verklighet. Finansminister Anders Borg menar på allvar att regeringens fördelningspolitik som resulterat i  ökade inkomstklyftor egentligen kommer att omvandlas till minskade klyftor.  Hänger ni med? Genom att öka klyftorna kommer de att minska på sikt.  Tro det den som vill!

Vad det  handlar om är en ekonomisk politisk modell  som Anders Borg kopierat från USA. I korthet går den ut på att om man sänker ersättningar så tvingas den som inte kan överleva   att söka jobb. Känns det igen? Sänkt  arbetslöshetsunderstöd och utförsäkring av sjuka för att   öka benägenheten att ta ett jobb . Det är regeringens arbetslinje. Låter bra i teorin kan tyckas. Hur sjuka blir friska genom att fråntas sin försörjning och hur arbetslösa ska få jobb så där i ett nafs i ett läge då arbetslösheten ökar och ökar har Borg ingen förklaring på.   Struktur- och konjunkturarbetslöshet blir individens skuldbörda och sjukdom existerar inte. I Borgs värld är sjuka egentligen friska.

-”Modellen för regeringens jobbskatteavdrag är hämtad från USA. Där kallas den EITC (Earned Income Tax Credit). Till skillnad från i Sverige ger den ingen skattesänkning till dem som tjänar mycket, men idén är densamma. Om den så kallade ”reservationslönen” sänks (alltså a-kasseersättningen efter skatt) kommer arbetslösa ta jobb till lägre lön och sysselsättningen öka.

Problemet är att amerikanska modeller fungerar dåligt i Sverige. Här har arbetsmarknadens parter kommit överens om att hålla uppe lägstalönerna – riskerna i samhället ska inte bäras av de svagaste grupperna.

Det gör att Borgs modell inte fungerar som han vill. Magnus Henrekson, vd för Institutet för näringslivsforskning, konstaterar att jobbskatteavdraget inte har sänkt några arbetskostnader utan blivit en ren inkomstförstärkning för dem som har jobb. Alltså: 100 miljarder i sänkt skatt plus hårdare tag mot sjuka och arbetslösa kombinerat med ett fåtal jobb i en konstbevattnad städsektor. Där har ni på ett ungefär regeringens arbetslinje.”(KK i AB)

Stämmer inte fakta förvrängs verklighetsbilden för att passa in. Blir man avslöjad med att fara med osanning ändras beskrivningen. Allt för att rättfärdiga den enda sanna ideologin.

Ilsemarie sammanfattar Anders Borgs retorik eller brist på retorik  träffsäkert:

”Anders Borg gör precis som fundamentalister alltid har gjort. De försvarar sina misslyckade projekt med att de direkta effekterna inte är de väsentliga – det är i framtiden det ska hända. Eller som Joe Hill en gång sammanfattade budskapet – ”You get pie in the sky when you die””

Läs Ilsemaries  hela inlägg  HÄR

Tidigare inlägg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

  3 comments for “Stämmer inte verkligheten gäller kartan.

Comments are closed.