Guantanamobasen skamfläck utan slut.

Med oskyldigt utpekade   har hotet om terrorism blåsts under. Den enda kvarvarande supermakten USA bestämmer tågordningen och har krävt rättning i leden. Kriget mot terrorismen skulle föras på alla fronter, alla skulle vara med annars så var man emot. Bilder på farliga terrorister i orange uniformer kablades ut över världen som symboler för faran som hotade.

Det avslöjades så småningom att många  av fångarna på Guantanamobasen tillfångatagits och överlämnats av pakistanier och afghaner som tjänade en hacka på varje person som de  utpekade som terrorist. Men, men ingen rök utan eld. Att merparten var oskyldigt utpekade doldes väl.

Wilkerson hävdar att Bushs vicepresident Dick Cheney och försvarsminister Donald Rumsfeld visste att de flesta  av fångarna på Guantánamo 2002 var oskyldiga, men de ansåg att det var ”politiskt omöjligt att släppa dem”. (HBL)

Enligt uppgifter i  The Times var mörkläggningen ett led i att motverka en opinion som kunde sätta  stopp för  Irakkriget  och kriget mot terrorism i stort. Wilkerson menar att majoriteten av de 702 fångar som spärrades in på Guantanamobasen var oskyldiga.

Oskyldiga människor beskylls för terrorism för att rättfärdiga ett krig som lett till att tiotusentals och åter tiotusentals civila   irakier och afghaner förlorat livet.  Oskyldiga utsätts för vidrig hantering och ren tortyr  för att underbygga att det finns ett verkligt hot som måste stävjas med krigsinsatser i Afghanistan och Irak.

President Obamas löfte om att tömma Guantanamobasen var ett tomt löfte. De kvarvarande fångarna överflyttas till ett amerikansk högsäkerhetsfängelse i Illinois. Enligt Obamadministrationen ska man aldrig släppa några av fångarna i USA. Inte ens om de skulle frikännas av en domstol.

CIA har också drivit ett flertal så kallade ”black sites”, i Polen, Rumänien och andra länder. En berättigad fråga är hur många som förts till sådana ställen  som inte är något annat än illegala koncentrationsläger. Enligt uppgifter i Aftonbladet har 200 flyttats från Guantanamo till andra länder.

Steve Lando om Pax Americana.

Media SvD, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Johan
Johan
14 years ago

Tack för ett utmärkt inlägg.
Keep up!
Johan

Ulf Vargek
14 years ago

En superstat som skriver sin egen dagordning i strid med gällande konventioner. Så förvånad jag blir!