En utfrågning som gav mersmak.

Som så många andra har jag tröttnat på årets valrörelse som utvecklats till en riktig såpa och ett spel för galleriet. Partiledarutfrågningen i TV4 hade ett annorlunda upplägg och gav energi.

Orädda programledare som ställde partiledarna mot väggen så att det hettade till rejält några gånger. Alliansens företrädare har ju smekts medhårs i den medievridning till alliansens favör som pågått  under hela valrörelsen och var nog inte förberedda på att bli ifrågasatta.

Björklunds ilska

Björklund blev förbannad när folkpartiets förslag  om burkaförbud , kortare föräldrapenning för invandrarföräldrar, gynunderökning av flickor  nämndees av programledaren. Istället för att förklara eller försvara konfronterade han programledaren. Vad sjutton har adopterade barn och eget nationellt ursprung med saken att göra? Främlingsfientlig kan vem som helst vara även en invandrare. Oavsett fiskar folkpartiet i mörka vatten med dylika förslag. Och Lena Mellin hon  ställer sig på Björklunds sida istället för att ägna sig åt politisk analys.

Reinfeldt och halva sanningen

Fredrik Reinfeldt tillrättavisade förnärmat och utlämnade halva sanningen när det  under utfrågningen blev tal om ökade klyftor under regeringens mandatperiod.

I regeringens budgetproposition från i våras står att läsa i den fördelningspolitiska bilagan [pdf, sid. 12] att

”Den ekonomiska krisen har inneburit att inkomstspridningen har minskat. Sett över de senaste 20 åren har dock en trendmässig ökning av inkomstspridningen skett. Av diagram1. framgår att inkomstspridningen, här mätt med Gini-koefficienten, fluktuerar kraftigt mellan åren. Detta beror till stor del på stora variationer hos kapitalvinster och övriga kapitalinkomster. Dessa är starkt kopplade till läget på bostads- och finansmarknaderna och är dessutom koncentrerade till hushåll med höga övriga inkomster.”(PR-bluff som vinnare?)

Räkna man in kapitalvinster så har klyftorna minskat – inte trots finanskrisen, utan på grund av den. Detta då kapitalvinsterna minskat och därmed klyftorna också minskat.

Björklund och siffror

Och så Björklund igen som raljerade om de utförsäkrade som inte fått ny ersättning.  Björklund det är inte 60%  av de utförsäkrade som fått jobb utan 2%.

En sprudlande Maud Olofsson

Frågor om vargjakt och kärnkraft lyste   med sin frånvaro och gav Maud Olofsson en bekväm sits. Hon visade en helt annan sida än vad vi är vana att se. Det surmulna gläfsandet var som bortblåst. Glad, trevlig och snabb i repliken och med raka svar fick hon sympatierna på sin sida.

Tänk om programledarna  hade  följt upp det  här.

Det hade smakat fågel.

Bloggat: Jinge, Martin Moberg, HBT-sossen, Roger Jönsson, Svensson

Media: AB1234, Ex123, DN, Svd123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ali Esbati, Politik, Val 2010, Demokrati ab123 svd123 dn123 ex123 Läs gärna: pamflett k&å annarkia anna hampus lennart dror lasse ulf zaramis svt Etiketter:Ali Esbati, Aron Etzler, Demokrati, […]