Björklund gör det lätt för sig.

Vad är syftet Björklund? Att hjälpa förtryckta kvinnor eller  isolera dem än mer? Eller är det helt enkelt röstfiske det handlar om?

Nu vill Jan Björklund   att rektorer ska kunna förbjuda muslimska elever och lärare att bära heltäckande slöja. Egentligen borde frågan om slöjor, burkor och andra metoder som män har för att förtrycka  kvinnor i religionens namn inte vara någon svår fråga.  Borde inte fler från de etablerade partierna  våga säga ifrån om det kvinnoförtryck som sker i religionens namn? Men frågan är mer komplicerad än så:

För det första är det mycket få kvinnor som bär burka eller  niqab. Ingen av mina muslimska kvinnliga elever har burit den klädedräkten däremot hijab. Om så vore fallet hade jag inte upplevt det som problematiskt.

För det andra finns det kvinnor som väljer att bäraheltäckande slöja  av tradition på samma sätt som andra bär hijab. Utan känner de sig obekväma.

För det tredje är risken stor att de kvinnor som tvingas av sina män/fäder  att dölja ansikte och hår att bli isolerade i hemmet om lagstftning skulle förbjuda heltäckande slöja.

För det fjärde är tvång via lagstiftning en förkastlig metod om man vill åstadkomma  förändring.

Låt kvinnorna stå för sina egna val och  skapa rätt incitament för förändring samtidigt som moteld mot rent kvinnoförtryck ges andra former.

Uppdaterat

Delde meningar i alliansen, Björklund får kritik av oppositionen.

Läs också

Scaber Nestor, Kulturbloggen, Steve Lando, Jinge, Röda Berget

Andra om , , , , , , , , , intressant

9 comments for “Björklund gör det lätt för sig.

  1. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-05

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.