En PR-bluff som vinnare?

En debatt som visade på alternativen inför valet den 19 september. Alliansen står för ett gigantiskt systemskifte med en privatisering av vården och nedmontering av den generella välfärden.

Ett samhälle där var och en av oss får klara oss bäst vi kan . Ett samhälle där plånboken styr.

I Reinfeldts Sverige är skattesänkningar det som är lösningen på alla problem. Att den politiken lett till ökade klyftor  ville Reinfeldt inte tillstå i gårdagens debatt. Vet han inte bättre eller stod statsministern och ljög rakt i direktsändning?

”När Mona Sahlin och Göran Persson satt i regeringen 2006 konstaterade vi att de rika hade blivit rikare och de fattiga fler. Det har inte tillkommit ytterligare klyftor därefter trots svår finanskris.”(Reinfeldt i debatten med Mona Sahlin i SVT1 100912)

Alliansfritt Sverige har koll

Enligt regeringskansliets beräkningar har andelen med låg ekonomisk standard ökat från runt 10 % till runt 13 % mellan 2006 – 2010:

I regeringens budgetproposition från i våras står att läsa i den fördelningspolitiska bilagan [pdf, sid. 12] att

”Den ekonomiska krisen har inneburit att inkomstspridningen har minskat. Sett över de senaste 20 åren har dock en trendmässig ökning av inkomstspridningen skett. Av diagram1. framgår att inkomstspridningen, här mätt med Gini-koefficienten, fluktuerar kraftigt mellan åren. Detta beror till stor del på stora variationer hos kapitalvinster och övriga kapitalinkomster. Dessa är starkt kopplade till läget på bostads- och finansmarknaderna och är dessutom koncentrerade till hushåll med höga övriga inkomster.”

Räkna man in kapitalvinster så har klyftorna minskat – inte trots finanskrisen, utan på grund av den. Detta då kapitalvinsterna minskat och därmed klyftorna också minskat.

Nu undrar vän av ordning om Statsministern hade sin hand med i finanskrisen? Nej trodde väl inte det! Inte om man får tro statsministern själv.

Att ljuga med statistik och annat

Att använda statistik som tjänar egna syften och därmed vilseleda börjar bli ett allt tydligare mönster hos den moderatstyrda regeringen. Reinfeldt ser synvilla när ungdomsarbetslösheten kommer på tal. Reinfeldt och Borg ändrar metoden för att redovisa nya jobb . Räknar i absoluta tal utan att ta hänsyn till om andelen av den förvävsarbetande befolkningen ökat.

På en rak fråga från Mona Sahlin drar Reinfeldt till med ännu en osanning i direktsändning:

PR-bluffen

Kallar man sig för nya moderaterna och arbetarparti när det är samma gamla höger som alltid kan vad som helst hända. Med ytterligare fyra år med högerpolitik kommer systemskiftet ha satt sig och PR-bluffen avslöjats in på bara skinnet. I historieböckerna blir det en rad om hur vi lät oss luras av blå dunster från reklammakare, opinionsinstitut och högerns ekokammare.

Lästips Storstad om  hur en 500-lapp i månaden flyttats från fattig till rik   och Ronny Åkerberg, Kaos med Alliansen
Media:AB1234, DN12,Ex1, SvD12
Andra om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Medier: ECT,  Jinge,  Högberg,  Annarkia. […]

Kalmardamen
Kalmardamen
13 years ago

Som vanligt, ett mycket bra inlägg av dig!

trackback

[…] Medierna har lyft några få fall, detta är dock inte ens toppen på isberget. Nya kalla Sverige har uppenbart inte råd att vårda och och betala en spottstyver till sjuka, men gigantiska skattesänkningar till rika är inget problem! Tro det eller ej, men skattesänkningar är inte heller gratis! Är det verkligen den här typen av politik som svenskarna vill ha, eller har man bara gått på alla PR-trick? […]