Vaclav Havel, om högmod och ord som förleder.

Vaclav Havel,  den tjeckiske dramatikern och medborgarrättsaktivisten som blev det nya Tjeckoslovakiens första president har  med sina texter och visdom  påverkat sin samtid mer än någon annan.

Hans starka humanistiska och demokratiska ådra gör att han är möjlig att använda och förstå i varje politiskt system. Havels budskap är än idag ett budskap till oss alla:

Citat ur En dåre Prag, Ett ord om ordet,  Václav Havel:

I begynnelsen är ordet.
Det är det under som gör oss till människor.
Men det är samtidigt en fälla, en prövning, en list och ett prov.
Kanske större än vad det kan förefalla er som lever under vissa villkor där ordets frihet är stor, alltså under förhållanden där orden skenbart inte är så betydelsefulla.
De är betydelsefulla.
De är betydelsefulla överallt.
Samma ord kan en gång vara ödmjukt och en annan gång högmodigt. Och oändligt lätt och mycket omärkligt kan ett ödmjukt ord förvandlas till ett högmodigt ord, medan ett högmodigt ord med svårighet och mycket långsamt förvandlas till ett ödmjukt.

[…]

Det är inte svårt att påvisa att alla de stora hot som dagens värld står inför, från kärnvapenkriget över den ekologiska katastrofen och till den sociala och civilmässiga katastrofen(därmed menar jag den allt djupare klyftan mellan rika och fattiga individer och nationer), någonstans har en gemensam orsak; den omärkliga förvandlingen av ett ursprungligen ödmjukt ord till ett högmodigt.

Han avslutar med en maning till oss vi alla bör kämpa mot de högmodiga orden och vaksamt spana efter högmodets gökägg i skenbart ödmjuka ord.

Det är en text som berör och skapar associationer till vad som pågår runt omkring oss.

Jag tänker b l a på Bushs uppmaning om att ni som inte är med oss är emot oss då han startade Kriget mot terrorismen. Ett krig som kan synas ha ett gott syfte . Ett krig som skapat så stor förödelse i länder som Irak och Afghanistan. Ett krig som bidragit till en ökande islamofobi.

Jag tänker på Fredrik Reinfeldts och Anders Borg arbetslinje som kan synas rättfärdig  i betydelsen av att vi alla ska göra rätt för oss och att alla som kan ska få ett jobb. Facit har vi idag då klyftorna mellan människor blir allt tydligare och barnfattigdomen ökat då arbetslösa låsts fast i slavkontrakt i fas 3 och svårt sjuka utförsäkrats. En arbetslinje som innebar att utanförskapet minskade utan istället vidgades  och där de som har lite fått bidra till de som har mycket.

Riskkapitalbolag  vad är det för sorts benämning? Vad är det för risker de tar när de maximerar sin vinst genom att effektivisera in absurdum och låter gamla betala priset?

Nog har orden makt och de som har makt tar makten över orden.


Bloggat : Jinge, Kaj Raving, M Moberg

Media: AB123, SvD123, DN12, GP12, Ex12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments