Finn(s) det fallhöjd kvar?

När krubban är tom, bits hästarna är ett gammalt ordspråk som idag kan appliceras på det socialdemokratiska partiet.

När båset töms, när mandaten blivit färre  finns det för många kring köttgrytan. Med två valförluster i baken och sjunkande opinionssiffror har positionering  och rena fraktionsstrider  lamslagit det förnyelsearbete och den nystart av politiken som så högtidligt proklamerats.  Nästan halvvägs in i mandatperioden saknas en stark opposition och alliansen som saknar egen majoritet  har kunnat sitta i orubbat bo.

Vad skulle min farfar som var stenarbetare och aktiv på barrikaderna en gång för länge, länge sedan ha sagt om han kunnat bevittna  det som nu sker med ett parti som tycks vara i fritt fall? Min farfar som var en klok man skulle nog ha höjt rösten och sagt att ett parti som står still och inte ser hur samhället förändras är dömt att gå under  samtidigt som han skulle ha höjt ett varnande finger för att rötterna, ursprunget, kärnan inte får förloras.

I den senaste opinionsundersökningen från Sifo hamnar S på  25,4% .

Visst har mediernas kampanj mot Håkan Juholt spelat roll men kvar står den uppenbara oenighet om vart det tidigare statsbärande partiet ska ta vägen. Vad det socialdemokratiska partiet står för i dag är minsann inte lätt att se. Politiken lyser med sin frånvaro och det enda som syns är en och annan uppgörelse med alliansen. Nu senast  när S gav sitt bifall till att Säpo ska få tillgång till signalspaning via FRA.

Frågan är om det finns fallhöjd kvar och om botten ännu inte är nådd för det socialdemokratiska partiet?


Media: ab , dn ex, gpsvd, svt ,sr

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Blir år 2012 året då det vänder? undrar Martin Moberg. Mer om opinionsläget: Ronny Persson, Annarkia,  Like this:GillaOne blogger likes this […]

Anonym
Anonym
13 years ago

Jodå nog finns det fallhöjd, det är som med aktier – en halvering är alltid möjlig så länge värdet inte är noll.

Det smartaste partiet kan göra nu är att sluta upp bakom Juholt och snabbt börja agera politiskt utifrån en traditionell socialdemokratisk värdegrund (vad nu det skulle kunna vara, iallafall backa bandet typ 25 år och göra upp med sina nyliberala utsvävningar). Det ska väl inte vara så våldsamt svårt att hitta saker att positionera sig kring, privatiseringar, energi, arbetsmarknadspolitik, äldrevård, sjukvård, sjukförsäkring, skola, pensioner, you name it, det är bara att gå ut stenhårt och sedan öka.

Dock tror jag att det är centralt att en gång för alla göra klart att det nyliberala experiment som började med herrar Feldt/Åsbrink och definitivt nådde vägs ände med patron Persson nu är till ände och att man har förstått att det var idiotfel och att det finns en seriös vilja att rätta till det man har förstört det senaste kvartsseklet.

sl
sl
13 years ago

Den springande punkten i ekvationen är energipriserna. S byggde kärnkraften, men stod inte för beslutet. S traditionella politik stod för tillväxt, den baserades på billig energi. Om S inte står för billig energi, går i allians med folk som vill skada folkflertalet med jättedyr energi, finns inget underlag vare sig fysiskt eller i valmanskåren för s-regering. Det enda alliansen behöver göra är att vara mindre dålig än (s), det räcker för att vinna.

Det verkar vara dåligt med självinsikten hos (s), och en tillräckligt stor minoritet är miljömuppar för att göra partiet regeringsodugligt. Att de lämnar (s) är lika bra, men partiets gamla regeringskapacitet har fått sig ett enormt avbräck, det var ju förmågan att få de tekniknegativa med sig på innovationer som la grunden för regeringsförmågan. Ett tekniknegativt (s) förlorar anhängare åt alla håll, reaktionärerna springer vänsterut, de som kan räkna får vackert acceptera försämringar i sociala skyddsnät med (m) för att slippa nedlagda kärnreaktorer med (mp).

Tråkigt fall på eget grepp från ett parti som byggde upp väldigt mycket på sin tid.
Enda bra saken med det hela är att man kan ignorera dem som lämnat skutan, de visar ju tydligt att de inte vill ha (s)-politik alls, utan miljömupperi. Det finns med andra ord en chans att återanknyta till gamla vinnande recept med miljömupparna utanför.