Om makt, ordens makt och makten över orden.

Den som har makten över orden har också tolkningsföreträde i betydelsen av att kunna  ge orden en ny valör.

Moderaterna har tagit över en rad värdeladdade ord från socialdemokraterna men samtidigt  gett dem ett nytt innehåll.

Arbetarparti   inkluderar alla som arbetar oavsett utbildning, lön och status.

Arbetarparti utan e som i arbetare och arbetslinjen visar på vilken huvudmotsättning som är viktig för det gamla konservativa partiet i ny tappning de nya moderaterna. Motsättningen går mellan de som har arbete och de som inte arbetar.   Inget  tal om att sakna arbete  på grund av arbetslöshet eller inte kunna arbeta på grund av   sjukdom här inte.  Alla som kan arbeta ska också så göra, som   Reinfeldt allt som oftast uttrycker det, förstärker synen på arbetslösa som i lata och sjuka som hypokondriker. För moderaterna existerar ingen motsättning    mellan arbete och kapital Jobbskatteavdrag som i slutänden rinner ner i kapitalägarnas fickor på grund av stagnerad löneutveckling andas ingen moderat om.

Solidaritet är ännu ett ord som moderaterna gett ny valör.

Solidariteten ska hållas inom de arbetande. De andra måste lära sig att göra rätt för sig. Tar jag ansvar för min egen välfärd finns inget utrymme för solidaritet mellan fattig och rik. Att vara sjuk eller arbetslös är tärande och osolidariskt mot de som arbetar. Så går tankegångarna.

Positivt laddade ord ges ny valör

Vad moderaterna gjort är att ta  över positivt laddade  ord som fortfarande har kvar sin ursprungliga betydelse hos människor samtidigt som de   ger orden  ett annat innehåll. Om det är så lyckat i längden beror på om det finns någon motkraft.

Tillbaks till rötterna är vägen framåt.

För socialdemokratin räcker det inte med att återerövra orden utan att sätta kraft bakom orden.   Vandringen mot mitten och anpassningen till en nyliberal era  har urholkat kraften och trovärdigheten hos ett parti som tidigare uppfattades som det enda och sanna arbetarepartiet. Det är den kraften och den vägen socialdemokratin måste återerövra.

Kriskommissioner

Vid sidan av den kriskommission som partistyrelsen inom s redan satt igång presenteras idag en öppen  kriskommission av några av debattörerna inom bloggnäterket Netroots.

Med en friare grupp som kan tänka och se på socialdemokratin ur ett utifrån- och gräsrotsperspektiv så skapar vi förutsättningar för ett kompletterande och friare resultat.

SvD, AB, Utredarna, Peter Högberg, Peter Andersson, Rosemarie Södergren
Andra om , ,, , , , Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments