Om dimridåer, makt och ordens makt.

Lider Du av attitydinkontinens? Är Du en n person som som alltid måste tala om vad Du tycker? Då är Du säkerligen inte ensam. Attityd inkontinens ingår i språkrådets nyordslista för 2011.

Där återfinns ord som   foliehatt och  trollfilter. Ord som är välkända inom bloggosfären. Nyord har ofta  sitt ursprung i stora världshändelser och i nya samhällsfenomen och  ny teknik. Den arabiska våren och jasminrevolutionen har blivit symboler för demokratirörelsen  i länder som Egypten och Tunisien.

Ord som att göra en Juholtare används av alliansens vänner för att peka ut Håkan Juholt som en som inte går att lita på.  Det kanske vore på sin plats att i nyordslistan ha hittat att göra en Reinfeldtare?   Roger Jönsson myntade begreppet. Ett ord  som  står för   ett fenomen som är vanligt förekommande hos statsminister Fredrik Reinfeldt.  Reinfeldtare är att säga sig vilja göra en sak  en sak men mena något helt annat alternativt då effekterna av det han och hans regering gör blir en helt annan. Anna Ardin har gjort en briljant exempelsamling  Reinfeldts Reinfeldtare som statsminister. (texten forts efter annonsen)


Göra en Reinfeldtare.

Har någon regering tidigare i svensk historia uppvisat upp en sådan skicklighet att lägga ut dimridåer som regeringen Reinfeldt? Jag kan inte erinra mig det. Minska utanförskapet sas det inför 2006 års val. Idag ser vi resultatet av den så kallade arbetslinjen som gav de som har arbete och de som tjänade mest mest av kakan mer och er medan sjuka, arbetslösa och pensionärer hamnade i skuggan. Minskad arbetslöshet blev en ungdomsarbetslöshet som slår alla rekord. Reinfeldts tal om att hålla ihop Sverige blev precis det motsatta. Ojämlikheten ökar och det tack vare den så kallade arbestlinjen som inget annat är en en omvänd Robin Hoodpolitik som pekar ut arbetslösa, sjuka och numera också pensionärer som lata och arbetsovilliga och som har sig själva att skylla.

Nu ser vi resultatet av den politiken. Ökad barnfattigdom och ett samhälle där unga utan arbete förlorat framtidstron . Ett samhälle med snabbt ökande  klyftor.

Nu är det dags att ta tillbaks makten över orden  och visa vad rättvisa och solidaritet är och att jämlikhet leder till ett samhälle där alla mår bättre.

Lästips: Historiens dom över Sverige blir hård, Kerstin Lundell i Dagens Nyheter

Media: SvD1,2, Sr1,2,3,4,5, Ex1, Ab1,2,3, Dn12,Hd,Nsd,  Jinge om ”Varför kallas reinfeldt för ”Rajraj””?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

  4 comments for “Om dimridåer, makt och ordens makt.

Comments are closed.