Vem vinner falang(s)triden?

Dammluckorna har öppnats. Nu är det fullt krig inom socialdemokratins toppskikt.

Håkan Juholt har fått klä skott för den öppna falangstrid som nu rasar inom socialdemokratin. Ett parti som gått vilse och söker sin själ. Redan efter Olof Palme inleddes den vandring som placerat socialdemokraterna allt mer högerut på den politiska skalan.  Det var  socialdemokraterna som öppnade för privatiseringen inom skolan bl a. Kongressen 2009 gick ett steg vidare  slog fast att det är okey att göra vinst i välfärdssektorn. Mona Sahlin lade efter valförlusten ut kursen som pekade på den inslagna vägen. Så kommer då Håkan Juholt och lyfter fram socialdemokratins grundläggande värderingar som solidaritet och rättvisa och pekar senare dessutom på att kongressbeslutet från 2009 om vinst i välfärden är fel inriktning för den socialdemokratisk politiken.

Då tar det hus i helsike. Partiledarens huvud på ett fat kräver några medan andra inte kan uttala sitt stöd för sin egen partiledare offentligt. Anonyma källor sprider rykten och bloggen används som vapen  .

Ylva Johansson som förlorade striden om vem som ska bossa över sossekvinnorna och dessutom petades från det verkställande utskottet hon ger Håkan Juholt en smocka i nyårspresent. Mona Sahlin talar ut i P1 och menar att krisen går djupare och vill dra partiet åt höger.  Morgan Johansson vill ha rättning i leden.

Nu väntar vi på nästa drag i det krig som visat vara sig inget annat än en falangstrid om socialdemokratins framtida inriktning och en strid om platserna runt köttgrytorna.  När den striden bedarrat, för det kommer att ske förr eller senare,  vet vi vilken sida som gått segrande ur detta för socialdemokratin ödesdigra fulspel.

Blir det förnyarna eller traditionalisterna och jag väljer att då citera Göran Greider:

Vi lever i slutet av denna nyliberala era. Nu skulle själva språket kunna vända. Traditionalister – det är de som fortfarande naivt tror på detta nyliberala paket. Bakåtsträvare – de som ännu är övertygade om att staten alltid måste dra sig tillbaka och politiken lägga sig i mindre. Nostalgiker – de som talar om privatiseringar som lösningar på arbetslöshet eller bristande välfärd. Konservativa – de som klamrar sig fast vid idén att marknadsmekanismen alltid löser problemen bäst.

Språket vänder. Förnyare – det är alla vi som nu vill dra ett streck för trettio års nyliberalt experimenterande med världens befolkningar.

 

Bloggat: M Moberg, Mikael AnderssonEssbeck,Röda Malmö,Jinge

Media:   SVD SVD , SVD , SVD SVD,SVD,  DNDN , DN , DN Ex Ex ,Ex,Ex, ABAB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

  11 comments for “Vem vinner falang(s)triden?

Comments are closed.