Man föds inte till kvinna, man blir det!

Idag på internationella kvinnodagen pratas det om jämlikhet överallt. I morgon blir det som vanligt igen.

Grattis på kvinnodagen och en ros till kvinnor blir som en klapp på axeln och imorgon blir det som vanligt igen. Vad passar bättre än den Tweet från Joanna Graf som skickats runt på Twitter idag:

Vadå ”Grattis på alla kvinnor på kvinnodagen”? Säger de grattis till alla med HIV på internationella AIDS-dagen också? #jämställdhet #8 mars

Idag delas Ung Vänsters feministpris* ut till personerna bakom #prataomdet. #prataomdet är en rörelse av människor, kvinnor och män  som skrivit om sina erfarenheter av sexualiserat våld och gråzonerna mellan sex och övergrepp.  En diskussion som vände skam och sorg till ilska och förändringsvilja är motiveringen till priset.

Trots lagstiftning om kvinnofrid slutar lagen att fungera vid hemmets dörr och det görs alldeles för lite för att skydda kvinnor som utsatts för övergrepp. Allt för ofta skuldbeläggs offren.

I konflikter används massvåldtäkter systematiskt.Såväl  Amnesty som Margot Wallström, FN:s särskilda representant mot sexuellt våld i krig och konflikter,  pekar idag på vad som hänt i Kongo och vad som måste göras.

Omvälvningarna i Mellanöstern och Nordafrika ger kvinnorna hopp i en ny tid men samtidigt insikt om att det kommer att ta tid att riva gamla maktstrukturer.

Internationella kvinnodagen är efter 101 år fortfarande lika aktuell också i Sverige.

I jämlikhetens förlovade land finns mycket kvar att göra. En ros och ett grattis tar inte bort de strukturer som  ligger bakom de stora löneskillnader som fortfarande finns mellan män och kvinnor. Om det skriver FI på brännpunkt idag. Dagens Arena granskar regeringens jämställdhetspolitik och konstaterar att rika män gynnats på bekostnad av fattiga kvinnor.

Varje månad tjänar genomsnittsmannen 3 500 kronor mer än genomsnittskvinnan – ett inkomstgap som ökat med nästan 50 procent sedan regeringen tillträdde. 

Kvinnor kan!

SvD 32 VD-poster på 100 år och Det behövs fler kvinnor

DN 8 av 10 kommunledare män och Inte bara kvinnofråga

”Man föds inte till kvinna, man blir det”, Simone Beauvoir.

Mer i media: Dagen, GP1, Ex1, AB12

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , Intressant & M Moberg & K Persson & J Westerholm & Röda Berget & GöranJohansson

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

21 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Claes
Claes
13 years ago

Eftersom det idag är fritt fram att berätta hur dessa strukturer ser ut, vad de gör och vad man skall göra åt dem, så är det hela fullständigt ointressant. Det är ingen som ifrågasätter en utsaga som stärker gruppens delade föreställningar. Jag misstror helt enkelt metoden och människorna som ingår i den. På Beauvoirs tid fanns det ju fortfarande människor med avvikande åsikt och man var tvungen att förhålla sig till vad andra argumenterar. I Sverige blir det ju rent förödande eftersom vi applåderar och tycker vi har nått jättestora framsteg om vi har fyllt en aula med folk som tycker exakt likadant: hur rätt måste vi inte ha då?

Jonas
Jonas
13 years ago
Reply to  annarkia

Handlar inte all argumentation om ifrågasättande, och alltså i någon mån om förminskning? Hur argumenterar man utan härskarteknik?

OldWolf
13 years ago

Jag tolkar dig som att det idag inte är lika lön för lika arbete? Alltså samma arbetsuppgifter? Eller beror löneskillnaderna på andra saker? Kan det bero på frivilliga val i livet, olika prioriteringar?

Allan
Allan
13 years ago
Reply to  annarkia

”Vi vet att det är löneskillnader mellan män och kvinnor även om vi har samma arbetsuppgifter, utbildning och kompetens.”

Varför i så fall inte utgå från de skillnader som tar hänsyn till dessa faktorer? Om man nu tycker det är viktigt att tjäna mycket pengar så är den effektivaste lösningen att skaffa sig en utbildning som efterfrågas av marknaden.

Oavsett den genomsnittliga löneskillnader mellan män och kvinnor så tjänar en kvinnlig jurist mer än en manlig bibliotekarie, en kvinnlig sopåkare mer än en manlig undersköterska. Det är få som problematiserar detta faktum.

Så varför ska kvinnor befrias från konsekvenserna av de rationella val vi förväntar oss av män?

Allan
Allan
13 years ago
Reply to  annarkia

”Nu är det ju så att utbildning inte utjämnar de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor som har samma yrken.”

Denna löneskillnad är dock betydligt mindre än den generella skillnaden mellan mäns och kvinnors löner som du nämner tidigare. Inom vissa yrken är kvinnors löner t o m högre än mäns, t ex bland byggingenjörer och vissa läraryrken om jag inte missminner mig. Är det också ett problem?

Visst kan traditioner påverka yrkesval men det är väl inte upp till lagstiftarna att bestämma vilka traditioner vi ska ha och vilka vi ska bryta? Det finns trots allt inga könsbaserade hinder för individen att välja en viss utbildning eller söka ett visst jobb.

Om man söker ett jobb så är man ju medveten om vilken lön och vilka karriärmöjligheter det jobbet erbjuder. Sedan kan man välja jobb av andra skäl men då kan man ju inte förvänta sig samma lön.

Frågan om löneskillnader mellan könen har rätt mycket gemensamt med frågan om löneskillnader generellt. Antingen anser man att marknaden i möjligaste mån bör värdera arbetskraften eller så överlåter vi uppgiften till politiker. Bör det finnas några löneskillnader överhuvudtaget eller bör alla tjäna lika mycket oavsett vad de gör och vad de har för utbiildning?

Allan
Allan
13 years ago
Reply to  annarkia

http://www.aftonbladet.se/wendela/jobbet/article3650648.ab

Det var visst bland gymnasielärare. I länken ovan finns fler yrken där kvinnor tjänar mer än män.

Crille
Crille
13 years ago

Claes har ju helt rätt i det han säger. Vart är härskartekniken menar du?

Shed Light
13 years ago

Bra inlägg!

Det är egentligen självklara saker.
Vi har inte jämställdhet i Sverige eller globalt.

När man tar upp problemen i Sverige möts man av motargument som de liknande ovan: att det är självvalt, det finns abslout inga orättvisor idag och titta hur kvinnorna har det i valfritt-u-land, kom inte här och klaga!

Tar man upp de globala strukturerna, så heter det: sopa rent framför egen dörr först, Sverige är inte världens samvete osv…..

Men det är ju samma strukturer, oavsett var i världen vi befinner oss, det gäller bara att oförtröttlig visa det, med statistik, fakta och berättelser.
Ditt inlägg hjälper till med det!

Pallarinte
Pallarinte
13 years ago

troll
med upprepade olika påhittade avsändarnamn (Hasse, Pelle,Pallarinte) och likaledes påhittade e-mail adresser .
Din IP-adress ligger nu i skräpfiltret.
se kommentarsreglerna!
/annarkia

trackback

[…] Bloggat: Ekobloggen, Roya, Röda Berget, Moberg, Annarkia, ARAR, I media: DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, Läs även andra bloggares […]

Allan
Allan
13 years ago

”Nej där har Du fel. Att en och annan av oss låg/ligger i den översta percentilen av löneskalan 🙂 räcker inte för att dra upp medellönen för kvinnor som är gymnasielärare.”

Jag vet inte hur du har läst artikeln. Löneskillnaderna avser förstås genomsnittet för varje yrkesgrupp. Inte om undantag i varje yrkesgrupp. Bland gymnasielärare mellan 30–34 år tjänar kvinnor i genomsnitt 2067 kr mer. Och som du redan citerade i artikeln finns det även ett flertal yrkesgrupper där kvinnor har högre lön oavsett ålder.

Så var det med det.

OldWolf
13 years ago

”Vi vet att det är löneskillnader mellan män och kvinnor även om vi har samma arbetsuppgifter, utbildning och kompetens.”

När du skriver så här är det alltid bra med en referens till vad du bygger påståendet på. Då visar du att du har rätt och jag har fel. Nu begär du bara att jag skall tro dig på ditt ord.