Man föds inte till kvinna, man blir det!

Idag på internationella kvinnodagen pratas det om jämlikhet överallt. I morgon blir det som vanligt igen.

Grattis på kvinnodagen och en ros till kvinnor blir som en klapp på axeln och imorgon blir det som vanligt igen. Vad passar bättre än den Tweet från Joanna Graf som skickats runt på Twitter idag:

Vadå ”Grattis på alla kvinnor på kvinnodagen”? Säger de grattis till alla med HIV på internationella AIDS-dagen också? #jämställdhet #8 mars

Idag delas Ung Vänsters feministpris* ut till personerna bakom #prataomdet. #prataomdet är en rörelse av människor, kvinnor och män  som skrivit om sina erfarenheter av sexualiserat våld och gråzonerna mellan sex och övergrepp.  En diskussion som vände skam och sorg till ilska och förändringsvilja är motiveringen till priset.

Trots lagstiftning om kvinnofrid slutar lagen att fungera vid hemmets dörr och det görs alldeles för lite för att skydda kvinnor som utsatts för övergrepp. Allt för ofta skuldbeläggs offren.

I konflikter används massvåldtäkter systematiskt.Såväl  Amnesty som Margot Wallström, FN:s särskilda representant mot sexuellt våld i krig och konflikter,  pekar idag på vad som hänt i Kongo och vad som måste göras.

Omvälvningarna i Mellanöstern och Nordafrika ger kvinnorna hopp i en ny tid men samtidigt insikt om att det kommer att ta tid att riva gamla maktstrukturer.

Internationella kvinnodagen är efter 101 år fortfarande lika aktuell också i Sverige.

I jämlikhetens förlovade land finns mycket kvar att göra. En ros och ett grattis tar inte bort de strukturer som  ligger bakom de stora löneskillnader som fortfarande finns mellan män och kvinnor. Om det skriver FI på brännpunkt idag. Dagens Arena granskar regeringens jämställdhetspolitik och konstaterar att rika män gynnats på bekostnad av fattiga kvinnor.

Varje månad tjänar genomsnittsmannen 3 500 kronor mer än genomsnittskvinnan – ett inkomstgap som ökat med nästan 50 procent sedan regeringen tillträdde. 

Kvinnor kan!

SvD 32 VD-poster på 100 år och Det behövs fler kvinnor

DN 8 av 10 kommunledare män och Inte bara kvinnofråga

”Man föds inte till kvinna, man blir det”, Simone Beauvoir.

Mer i media: Dagen, GP1, Ex1, AB12

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , Intressant & M Moberg & K Persson & J Westerholm & Röda Berget & GöranJohansson

21 comments for “Man föds inte till kvinna, man blir det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.