Jag vill också vara en panter!


Ett givet filmval under Göteborgs internationella filmfestival var ”Jag är fan en panter!”En dokumentär om pantrarna i Biskopsgården, en gräsrotsrörelse för upprustning av förorten.

pantrarna0 Det är en film som ger en motbild till den gängse mediebilden av förortens hopplöshet och gängkriminalitet. En film som ger inspiration och hopp om att allt är möjligt.

 Dokumentären om Biskopsgårdens pantrar visar på vilken kraft som uppstår då flera går samman för att påverka och med en fast övertygelse om att det går att förändra.

– Vi jobbar efter människornas behov. Det handlar om att upprusta förorten, skapa olika aktiviteter för ungdomar och att organisera sig för att skapa en positiv förändring, säger Sabrin Jaja, sekreterare i Pantrarna, som till vardags studerar till socionom.(AB)

Pantrarnas aktivism har gett resultat som inget politiskt parti kommit i närheten av. En fritidsgård för äldre ungdomar  öppnas i februari . En fotbollsplan har anlagts och fungerande gatubelysning gör idag området tryggare.Läxhjälp,skrivarstuga och föredrag om angelägna samhällsfrågor är bara några av de aktiviteter pantrarna anordnar.

Vilka andra än pantrarna skulle komma på iden att med beslutsamma steg gå in på ett möte i stadsdelsnämnden, rulla ut en röd matta och uppmana  ledamöterna att gå ut på gården för att där hålla sina överläggningar? Det  för att pröva på hur det är att vara utan husrum apropå avsaknaden av fritidsgård.

När  Svenska kyrkan gav   Angelospriset    till dokumentärfilmen om pantrarna i Biskopsgården var juryns motivering:

”Jag vill också vara en panter”!

Vilken bra motivering! Det var exakt den känsla filmen gav mig: -Jag vill också vara en panter, en person som har modet att gräva där jag står och arbeta för social rättvisa och ett demokratiskt Sverige.

Filmen  har gjorts av Leo Palmestål, Anders Rundberg  tillsammans och  Jennifer Jerez! Den är en uppföljare till dokumentärfilmen ”Behandla oss inte som djur!”

Lästips:” Pantrarna inspirera”, artikel i Socialpolitik; ”GP:s endagsredaktion i Biskopsgården …”, medievärlden & Pantrarnas hemsida 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] för upprustning av förorten. Och märk väl lyckas föra flera viktga projekt i hamn. Filmen ger inspiration och hopp om att allt är möjligt och framförallt en motbild till den gängse mediebilden av förortens […]