Livet som papperslös i Göteborg.

Göteborg ska vara en stad för alla. Det är en devis som staden inte lever upp till. Papperslösas rätt till staden? ett seminarium på filmfestivalen visade att så inte är fallet.

pappersIngår du i de papperslösas skara saknar du uppehållstillstånd och lever med risken att gripas vart du än går för din försörjning gäller svartjobb oftast till långt under minimilön.
En iransk kvinnas berättelse skar rakt in i hjärtat. Vilken tragedi att först levt i fara, fängslats och utstått förföljelse för att sedan tvingas leva som papperslös, utan rättigheter och i ständig rädsla för att bli angiven. Livet som papperslös sätter djupa ärr som inte suddas ut ens om papperen efter års väntan blir klara och Du inte längre behöver vara rädd för att köras på porten mot ett oviss öde i hemlandet.

När den nya lagen om vård som inte kan anstå för papperslösa kom sågs den som ett steg framåt. Så naivt! En diskriminerande lag som inte ger alla rätt till vård efter behov. Hur tänkte lagstiftana här undrar jag efter att ha hört om 18-åringen som ebjuds morfin men inte anses berättigad till en operation då tillståndet inte anses falla inom ramen för vård som inte kan anstå.

 ”Vård som inte kan anstå”  kan inte eller bör inte användas i vården säger vårdprofessionerna i ett gemensamt uttalande med anledning av att Socialdepartementet gav Socialstyrelsen uppdraget att definiera vad som ska menas med ”Vård som inte kan anstå”

Att neka människor tillgång till hälso- och sjukvårdvård är inte bara inhumant, det är också en kränkning av individers grundläggande mänskliga rättigheter i enlighet med de konventioner som svenska staten har anslutit sig till. Studier visar också att personer som saknar uppehållstillstånd undviker att söka den vård de behöver, ofta i rädsla för att bli angivna till myndigheter.(Svensk sjuksköterske förening)

Rosengrenska Stiftelsen  som startades 1998 fortsätter   att ge medicinsk hjälp till papperslösa  trots att ett av målen är att avskaffa sig själva då de menar att:

– sjukvård borde inte behöva lita till ideella krafter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments