Gängkriminaliteten en politisk fråga?

Skottlossning på öppen gata och gängkrig mellan konkurrerande nätverk har blivit legio i vissa stadsdelar i Göteborg.

56 skottlossningar under 2013, 8 skjutna till döds och 30 skadade i Göteborg.

Häromdagen sköts två män ner på Backaplan i närheten av Blomsterlandet och Biltema. Jag är inte ofta på Backaplan men just den dagen passerade jag bara några minuter innan den plats där skottlossningen ägde rum. När kommer den första rubriken som visar att någon kommit ivägen för en förlupen kula?

100 poliser jobbar dygnet runt i de mest utsatta områdena med bevakning och trygghetsskapande åtgärder.

Mellan 700 och 1 000 arbetstimmar per dygn. Så mycket har polisen, sedan i början av september, lagt på att förhindra och utreda gängkonflikterna i Göteborg.(GP)

Frågan är om det räcker med polisiära insatser när grundproblemet egentligen är politiskt?
Områdena är nedslitna och ungdomsarbetslösheten hög. Många alltför många lämnar grundskolan med ofullständiga betyg. Hopplösheten, den bristande framtidstron skapar nya rekryter till de kriminella gängen.

På filmfestivalen visades dokumentären ”Jag är fan en panter! En film om ett gäng ungdomar i Biskopsgården som startat en gräsrotsrörelse för upprustning av förorten. Och märk väl lyckas föra flera viktga projekt i hamn. Filmen ger inspiration och hopp om att allt är möjligt och framförallt en motbild till den gängse mediebilden av förortens hopplöshet och gängkriminalitet.

Media: GP1, SKD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments