Internaten under ny utredning.

Internatskolorna har hamnat i strålkastarljuset efter skolinspektionens larmrapport om  pennalism och övergrepp på Lundsberg

Det är just Lundsberg som fått allvarlig kritik från skolinspektionen. Även  Grennaskolan är satt under luppen av Skolinspektionen. Skolan har två pågående ärenden hos polisen enligt uppgifter i Svenska Dagbladet.

Alla tre internatskolorna subventioneras av staten. Skolorna får dubbel t så höga bidrag som andra skolor.  Dessutom betalar eleverna terminsavgift vilket inte är tillåtet i vare sig friskolor eller kommunala skolor.

Jan Björklund är på krigsstigen och vill tillsätta en utredning om de tre riksinternaten:

– Jag tycker att staten ska vara konkurrensneutral mellan olika typer av skolor och då bör samma regler gälla för de här skolorna som för andra skolor, säger Jan Björklund till Sveriges Radio Ekot.

Utredningen gäller de tre riksinternaten som i dag får nästan dubbelt så höga bidrag som andra skolor. Dessutom vill Jan Björklund vill ta bort riksinternatens möjligheter att ta ut terminsavgifter – en möjlighet som finns endast på grund av att skolorna är undantagna från regeln att svenska skolor ska vara avgiftsfria.

– Det är egentligen svårmotiverat varför just de här skolorna skulle ha andra regler på den här punkten, säger Björklund till Ekot.

 

Ett bra initiativ från Björklund.  Det är ju egentligen för jäkligt att vi skattebetalare ska subventionera  internatskolor som har ett betydligt snävare rekryteringsunderlag än övriga skolor. .

Intressant att notera är att:

Lundsberg och Sigtunaskolan drivs av stiftelser medan Grennaskolan drivs av ett bolag. Grennaskolan tycks vara den som har minst överklassprägel och dess styrelse är politiskt tillsatt.( A Svensson)

Lästips: De nyrika på Lundsberg blir inte överklass , Jan Guillou  (uppdaterat 111204)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments