Inte första gången ..

…skånepoliser visar upp sitt osminkade tryne..Skånepoliser fyller sakta men säkert på sitt CV med handlingar som skrämmer.I en hemlig databas kallad ”Kringresande”  har romer registreras. Databasen  innehåller  uppgifter som enligt lag är förbjudna att registrera bl a etnicitet och personnummer. Registret innehåller både barn, ostraffade och avlidna personer.

Över 4029 personer finns registrerade med namn, kön, personnummer och folkbokföringsadress. Utöver det registreras också vem som är släkt med vem. Av de registrerade är över tusen barn.(AB)

Tekniken erbjuder alla möjligheter att snabbt och enkelt upprätta register. Att det görs i ren okunskap är illa nog. Polisen kan dock inte skylla på bristande kunskaper om vad som får och vad som inte får registreras. Hur ska det sluta om de som har ansvar för att lagarna i Sverige följs själva bryter mot lagar?

imageVi har i färskt minne hur några Skånepoliser kallade vissa medborgare för ”apejävel”. Med det i bakhuvudet är det inte alltför långsökt att dra slutsatsen att fördomar grasserar bland Skånes poliser.  Låt så vara att polismyndigheten inte beställt något register. Det finns där likt förbaskat. Ett verktyg med avsikt att hålla koll på en grupp människor polisen ogillar.

Registret anses värdefullt av polisen, används i polisarbetet och är öppet för ett stort antal anställda. Över tusen av de registrerade är barn. Det finns exempelvis 52 tvååringar i polisens romska register. Anledningen till att de förts in där: de har fötts i romska familjer. Registret visar inte brottslighet. Många vuxna som hamnat där är ostraffade. Det handlar om en kartläggning av släktband: ett biologiskt baserat register.

[…]

Det är förbjudet att upprätta etniskt baserade register i Sverige. Enligt jurister som DN talat med bryter polisens registrering av romer mot flera lagar, bland dem polis­datalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister. (DN)

Vilka andra grupper finns registrerade? Vem står på tur?  Vi ska kanske inte bry oss när vi lever i en värld där vår datatrafik kan  avlyssnas och säljas som vilken vara som helst?

Kan inte låta bli att tänka att den debatt som fördes inför FRA-lagens antagande egentligen var ganska blåögd. Det blev ju sju resor värre än vad någon kunde förutse. Och inte hjälper det att idag säga – Vad var det vi sa!

Läs mer: ”Johan Hirschfeldt,Förbjudet att registrera på etnisk grund”, DN. ”Lång historia av våld och registrering”,DN. ”Romernas mörka historia i Sverige”,SvD.

Mer i media: DN1234567,Ekot1234567, SVD12345, SVT,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Röda Berget, Högberg, Petersen, Moberg, Westerholm, Moderata Karameller, Troberg, Läs även […]