Mycket ska ha mer?

Ett femte jobbsatteavdrag som ger mest i plånboken till de som tjänar mest, är det vad Sverige behöver?

I går såg jag fram emot att följa SVT:s debatt om det femte jobbskatteavdaget.  Vad man än tycker , vilket ben man än står på i politiken är slutsatsen att programmet var totalt värdelöst om nu syftet inte var att just ta död på allt intresse för politik.En debattledare som inte klarar av att hålla ordning på deltagarna  ledde till att knytnävarna bildligt talat.

Synd på en så viktig fråga som så tydligt visar vilket samhälle man föredrar.Ett samhälle som kännetecknas av solidaritet och en  välfärd med hög kvalitet för alla eller ett samhälle där plånboken bestämmer vilken omsorg och vård Du har råd med. Ett något lite jämlikare samhälle eller ett där klyftorna tillåts öka och där  människor ställs vid sidan av.

Jobbskatteavdragets förlösande effekter på jobben är ingen oomtvistad sanning.Enligt Roger Mörtvik,samhällspolitisk chef för TCO finns inga empiriska studier som visar att jobbskatteavdraget ger nya jobb.  IFAU Institutet för utbildningspolitisk utvärdering menar att det inte finns några säkra slutsatser att dra. Vad alliansen hänvisar till är teoretiska modeller och inte den verklighet som är.

Vad frågan handlar om är vad de 15 miljarder ytterligare ett jobbskatteavdrag kostar  istället kunde och borde användas till. Fler anställda inom vård och omsorg, ökad lärartäthet? Det finns så många hål att täppa igen för att få välfärden på fötter igen.

Media: DI,DN1,2,3,4,5,6, SR1, DI,DI debatt, SvD1,2 Dagens Arena1,2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments