Ställ krav på extern utredning …

  ställ ansvariga till svars! Registret består av oskyldiga individer vars enda brott är att de är just romer.

Sverige har ett mörkt förflutet när det gäller registrering av såväl oliktänkande som olika grupper som ansetts misshagliga.

1921 fattade riksdagen beslut om ett Statens institut för rasbiolog. Det gjordes utan omröstning . Bakom motionen stod hela det politiska fältet med namn som Hjalmar Branting(socialdemokraterna), Arvid Lindman(högern) och  liberaler som Jacob Pettersson, Raoul Hamilton och Knut Kjellberg. Resultatet blev 100 000 så kallade rasbiologiska undersökningar som senare inriktades på en vad man kallade ”samhällsnyttig ärftlighetsforskning för att stärka folkhälsan”. Ett verktyg blev tvångssteriliseringslagen.

imageRomernas historia i Sverige är en historia kantad av förföljelse, trakasserier och diskriminering. De register som polismyndigheten i Skåne upprättat är ingen ny företeelse. Under hela 1900-talet har romer och resande registreras.

(AB) Det började 1922. Som ett led i arbetet med att ta fram ny lagstiftning om lösdriveri ombads Sveriges polismyndigheter att inventera antalet ”tattare” och ”zigenare”. Blanketterna från inventeringen, med uppgifter om bostäder, skolgång och levnadsomständigheter, finns i dag på Riksarkivet i Stockholm.

1935 skapade kriminalpolisen i Malmö ett omfattande register över skåningar som ansågs vara ”tattare”. Mer än 1600 personakter lades upp över såväl vuxna som barn med uppgifter bland annat om släktförhållanden och hur mycket olika personer mottagit i bidrag från den offentliga fattigvården.

Detta register kompletterades, enligt en bevarad skrivelse från kriminalpolisen, fortfarande 1942.

Hur kan det nuvarande registret innehålla uppgifter om personer som levde under 1900-talets början? Hur länge fortsatte Malmöpolisen att registrera ”tattare”, och har dessa uppgifter använts vid uppläggandet av det nuvarande registret?

Polisledningens bortförklaringar i Aktuellt igår var smärtsamma att se. Inte ett uns till ånger eller vilja av att be om ursäkt. Nu får det vara nog! Om vi ska kunna säga att vi lever i en rättsstat måste polisen underställas en extern utredning och ansvariga  ställas till svars.

Media:DN12,SvD12345678SR123456789101112,skanskan1234567

Bloggat: Jinge på bilderblogg.se, Svensson, Röda Malmö, Röda Berget, HögbergMoberg, Westerholm, Moderata Karameller, Troberg, Internet Sweden,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 29/9 Wolodarskis ledare Arbetskompaniet StorsienGuardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Annarkia Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 […]