Hatets näring måste bort.

I dag föll domen mot Anders Breivik som kallblodigt mördade 77 personer den där julidagen för drygt ett år sedan.

Den dagen  fick tiden att stanna upp för alla de som förlorade en anhörig  eller vän. Ett politiskt attentat med syfte att utplåna  unga människor som vigt sitt liv åt att arbeta för mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Domen innebär att Anders Behring Breivik anses juridiskt tillräknelig och därmed ansvarig för sina handlingar. Han dömdes till förvar i minst 21 år, ett straff som kan omprövas efter 21 år och därefter förlängas om han anses vara en fara för samhället.  Anders Breivik har under rättegången visat att han mycket väl kan upprepa sitt dåd om han fick chansen. Är det inte galenskap? Det är det nog många av oss som tycker lite till mans ute i stugorna.

Utdrag ur ett tidigare inlägg med titeln Anders Breivik tillräknelig?

Ej psykiskt sjuk ur ett juridiskt perspektiv utesluter inte att han var/är det ur ett medicinskt. När det gäller svensk lagstiftning om rättspsykiatrisk vård krävs att att en person som  begått ett brott   som bedöms lida av allvarlig psykisk störningunder tiden brottet gjordes inte kan dömas till fängelse.

Allvarlig psykisk störning är  ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk term. Med  allvarlig psykisk störning menas främst ett psykotiska tillstånd med hallucinationer eller vanföreställningar . Med andra ord en person som hör eller ser människor som uppmanar denne att begå ett brott.  Lagstiftningen  har skärpts och i praktiken innebär det att psykiskt sjuka kan dömas till fängelse såvida  de  inte anses vara” allvarligt psykiskt störda” ur ett juridiskt perspektiv.

Domen innebär att alla de som mist en nära anhörig eller vän nu får chansen att göra ett  avslut.  Många har närvarat vid rättegången och gång på gång genomlidit vad som hände i regeringskvarteret i Oslo och på Utöya .
Vi får aldrig glömma vad som hände och vad drev Anders Breivik, vad som gav näring till hatet.

Anders Behring Breivik är ensam ­ansvarig för sina handlingar men han har en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring. En svartvit världsbild där hans hat fokuserats på socialdemokratin och det mångkulturella samhället. En islamofobi och xenofobi han inte är ensam om. Ett förakt för socialdemokratiska företrädare han delar med andra. Häri ligger faran för samhället att inte våga se . Det finns så många fler som bär på hatet och som befolkar kommentarsfälten och som driver bloggar med hatets retorik. En svans till de partier som idag försöker tvätta bort den värsta byken och som sitter i parlament inte bara i Norden utan runt om i Europa.

Daniel Swedin skriver i Aftonbladet att det är  nu det riktigt svåra arbetet börjar. Jag instämmer i den slutsatsen!

Bloggat: Jinge på bilderblogg.se, SvenssonRöda Malmö,

Media:  ab12345  gp1234 ekot1 dn12345 svd12345


Andra om: , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
11 years ago

Jag tycker att Swedins artikel i AB var bra.

trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Forerum, Fackeltåg, Rasister, Överfall, Skadegörelse, […]

trackback

[…] Vill även länka till ”Annarkia”: […]

trackback

[…] att få stopp för fler såna som Breivik måste partier med rasistisk agenda bekämpas och isoleras. Partier som Sverigedemokraterna, Fremskrittpartiet, Sannfinländarna och BNP.  De […]