Bristande kontroll och vanmakt.

Inget skapar så stor stress som när vi förlorar kontrollen .

Såg en notis i Svenska Dagbladet igår som fångade min uppmärksamhet. En notis som fick magen att att spänna sig så där som den gör när man  blir riktigt rädd.

Forskare har hittat spår efter en planet som ätits upp av sin egen stjärna. Samma öde som jorden i en avlägsen framtid väntas gå till mötes.

Nu är det först om 5000 miljarder år det ska ske med jorden och knappast något att oroa sig för i dagsläget. Vad uppgiften får mig att tänka på  den starka reaktion av rädsla jag fick när min far en gång berättade att jorden   är rund. Jag minns precis var vi befann oss och den där känslan i magen. Hur allt kunde hänga ihop med en rund jord var totalt obegripligt för ett litet barn. Jag har glömt hur jag tänkte men minns känslan.

Visst är det märkligt med denna stora rymd utan slut. Totalt utanför vår kontroll. Kanske inte så konstigt att astronomer på äldre dar blir religiösa.  Något att hålla i handen inför det som inte är fattbart och som inte går att styra eller kontrollera kanske?

I dag är mångas stora rädsla att förlora jobbet eller drabbas av en svår sjukdom, att förlora kontrollen över livet. Att inte få nytt jobb och inte kunna försörja sig och hamna i käften på fasans FAS 3. Att göra ett dagsverke utan att få redigt betalt. Att förlora kontrollen.

En sjukdom som leder till utförsäkring och Du ställts ”på gatan”, förlorar kontrollen. Det är vardagsmat för allt för många i vårt avlånga land där grundtryggheten ryckts undan av  politiker som talar om arbetslinje som det gjordes i Tredje Riket en gång.

Min oro den gången att ramla ned om jag hamnade på fel sida av jorden och sväva ut i en okänd rymd är en oro som arbetslösa och sjuka känner av. Den oron  kan hindra ett tillfrisknande och för den arbetslöse leda in i sjukdom.

Lästips: Sysslolöshet kan få unga att fastnai vanmakt, DN, Solrosupproret

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anna-Karin Mattsson
Anna-Karin Mattsson
11 years ago

Så sant som det är sagt, det du skriver. Att hamna i ohälsa och så småningom (snabbare än man kan tro) i utförsäkring är en skräckupplevelse.

Jag utförsäkrades förra sommaren. Kom sedan tillbaka in i sjukförsäkringen. Och till jul utförsäkras jag igen, för andra gången. Nu i september ska jag få besked om jag kommer att få permanent sjukersättning. Min läkare anser att jag ska ha det. Troligen får jag det ändå inte beviljat.

Redan nu får jag ont i magen varje morgon när jag går tittar i brevlådan efter brevet från FK. Maktlöshet är känslan och stark oro inför framtiden.

Tack för att du lyfter fram frågan. Jag bloggar till och från om hur det är att vara långstidssjukskriven och att bli utförsäkrad. Fast jag fyller mitt liv också med andra saker. För att orka, helt enkelt.

trackback

[…] tankar och ba…, Badland hyena – Enfaldig vetenskapsjournalistik, annarkia – Bristande kontroll och vanmakt, Dick Bengtsson – Tillbaka till stenåldern, Röda Berget, Röda Berget – Alliansens […]

trackback

[…] Upphovsrätt, Avtal, Politik, Copyright, Bloggar, Bilderblogg ar på jinge, erik, anders, svensson, annarkia, bilderblogg, k&å, knut, lasse, pytt, […]