Bristande kontroll och vanmakt.

Inget skapar så stor stress som när vi förlorar kontrollen .

Såg en notis i Svenska Dagbladet igår som fångade min uppmärksamhet. En notis som fick magen att att spänna sig så där som den gör när man  blir riktigt rädd.

Forskare har hittat spår efter en planet som ätits upp av sin egen stjärna. Samma öde som jorden i en avlägsen framtid väntas gå till mötes.

Nu är det först om 5000 miljarder år det ska ske med jorden och knappast något att oroa sig för i dagsläget. Vad uppgiften får mig att tänka på  den starka reaktion av rädsla jag fick när min far en gång berättade att jorden   är rund. Jag minns precis var vi befann oss och den där känslan i magen. Hur allt kunde hänga ihop med en rund jord var totalt obegripligt för ett litet barn. Jag har glömt hur jag tänkte men minns känslan.

Visst är det märkligt med denna stora rymd utan slut. Totalt utanför vår kontroll. Kanske inte så konstigt att astronomer på äldre dar blir religiösa.  Något att hålla i handen inför det som inte är fattbart och som inte går att styra eller kontrollera kanske?

I dag är mångas stora rädsla att förlora jobbet eller drabbas av en svår sjukdom, att förlora kontrollen över livet. Att inte få nytt jobb och inte kunna försörja sig och hamna i käften på fasans FAS 3. Att göra ett dagsverke utan att få redigt betalt. Att förlora kontrollen.

En sjukdom som leder till utförsäkring och Du ställts ”på gatan”, förlorar kontrollen. Det är vardagsmat för allt för många i vårt avlånga land där grundtryggheten ryckts undan av  politiker som talar om arbetslinje som det gjordes i Tredje Riket en gång.

Min oro den gången att ramla ned om jag hamnade på fel sida av jorden och sväva ut i en okänd rymd är en oro som arbetslösa och sjuka känner av. Den oron  kan hindra ett tillfrisknande och för den arbetslöse leda in i sjukdom.

Lästips: Sysslolöshet kan få unga att fastnai vanmakt, DN, Solrosupproret

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 comments for “Bristande kontroll och vanmakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.