Fostrar riksinternaten psykopatens personlighetsdrag?

Ondskan finns i verkligheten.

Internatskolan Lundsberg har enligt en rapport från skolinspektionen så  stora brister  att regeringen hotar med att stänga skolan . Lundsberg är en skola dit samhällets övre skikt skickar sina barn.    På den skolan har skolinspektionen funnit att ren pennalism och trakasserier av yngre elever är något som är vardagsmat.

Kränkande tillmälen och våld är en del av vardagen på Lundsbergs skola, konstaterar Skolinspektionen som riktar hård kritik i det beslut som fattades idag.

I intervjuer med skolpersonal har det framkommit att det finns ett informellt regelsystem för pojkar som rektorn kallar ”hackordning” – ett system där man som elev arbetar sig uppåt i hierarkin och i årskurs tre får utnyttja yngre ”slavar” som ska göra tjänster åt en. Det kan till exempel handla om att stryka skjortor, städa toaletter och passa upp äldre elever. (Svd)

Det värsta av allt är att ledningen blundat och därmed indirekt  sanktionerat det som ute i samhället skulle ha betraktats som brott och nu  polisanmälts. På Lundsberg fostras blivande makthavare inom näringslivet. Efter skolinspektionens avslöjande kan man  fråga sig om det är   människor med inslag av psykopatins personlighetsdrag  som kan formas av den  miljö av pennalism och trakasserier som skolinspektionen rapporterar om.   Gunnar Kullgren, professor i psykiatri, Umeå universitet har sagt  till tidskriften ”Chef”  att psykopatiska personlighetsdrag:
också går att finna hos somliga toppchefer och högt uppsatta politiker. Många av dem skulle förmodligen få problem med att slå sig fram om de besatt en allt för hög grad av känslighet.

[…]

Psykopatens hänsynslöshet är dock inte att förväxla med dem som för att nå sina mål inser, men ändå medvetet kalkylerar med, att andra kan bli lidande, utan att deras beteende för den skull kan betraktas som onormalt, menar han.(Chef)

Om den rapporterade pennalismen blir ett normalt inslag i skolmiljön kan den få allvarliga följder. När man läser om att det finns de som anser att systemet med hackordning och trakasserier mot yngre kamrater  är något bra inser man att ondskan finns på riktigt.

Grennaskolan

Skolinspektionen riktar även sina blickar mot ett annat riksinternat,  Grennaskolan . Om den skolan sägs det att personal på skolan som  fick kännedom om att en elev trakasserades först ska ha  blundat för problemet.

Uppdaterat 111201 på förekommen anledning. Citatet är även länkat ovan:

-Grennaskolan granskas nu alltså av Skolinspektionen. Därutöver ( förutom fallet ovan min anm) har skolan två pågående ärenden hos polisen, däribland ett annat mobbningsfall från i våras. Men anmälan om Daniels fall lades ner. SvD har begärt ut men ännu inte fått handlingarna från Jönköpingspolisen. Skälet ska enligt Daniels mor ha varit att de misstänkta var under 15 år. (SvD)

Foto:  annarkia
Media: Ab 1, 2, 3, GP, Expr, DN, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
12 years ago

När man ser Grennaskolans exteriörer är det svårt att förstå att därinne kan rena rama helvetet pågå för någon av skolans elever.

S.Z
S.Z
12 years ago
Reply to  annarkia

se kommentarsreglerna och skriv gärna igen! /annarkia

Erik
Erik
12 years ago

Jag har gått på Grennaskolan tre år (2006-2009). Jag har enbart positiva minnen där ifrån; och den bild jag får av media är totalt olik den som jag har från när jag gick där. Tvärt om, så upplevde jag en mycket mer avslappnad stämning och högre toleransnivå där än vad jag gjorde på t.ex. högstadiet.

Jag blir upprörd över hur folk helt utan insyn (i vissa fall) drar förutfattade meningar om skolan, och får det att låta som att det är ett ställe präglat av pennalism och kamratuppfostran. Att ifrågasätta om riksinternaten formar psykopatiska persolighetsdrag, tycker jag nästan är att gå över gränsen. Att skolan har polisanmält händelser är ett bevis på att sådant inte accepteras på skolan; att de elever som mobbade den elev som det skrivs om i media reglerades kort där på, är ännu ett.

Jag vill poängtera att jag enbart uttalar mig för Grennaskolan. Hur situationen är på de andra skolorna har jag ingen anning om, och tänker därför inte yttra mig om det. Min åsikt är att alla borde få möjligheten att gå på en så bra skola som jag gick på!

Erik
Erik
12 years ago
Reply to  annarkia

Precis. ”Fostrar riksinternaten psykopatens personlighetsdrag?” är en frågeställning som ifrågasätter om bland annat jag och mina skolkamrater, som gick på riksinternat, har ”psykopatens personlighetsdrag” eller inte; vilket jag tycker är oerhört naivt.

”Det viktiga är att man gör upp med en miljö som tillåtit(tillåter?) trakasserier och vidtar åtgärder för att förebygga att det upprepas.” Grennaskolan är inte en miljö som tillåter, eller har tillåtit trakasserier. Att avfärda händelser är mycket riktigt farligt; och därav så relegerades de elever som mobbade, och ärendet polisanmäldes självmant av skolan.

Såvitt jag vet så ser alla mina vänner, som har gått på skolan, tillbaka på tiden som en underbar tid. Då vill jag poängtera att man känner så gott som alla på skolan, efter att ha bott tre år tillsammans; och att elever på Grennaskolan har mycket olika bakgrunder.

Joanna
Joanna
12 years ago
Reply to  annarkia

I sammanhanget en tänkvärd artikel om Kamrat Internat i Sydsvenskan
http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/henrikbredberg/article1581319/Kamrat-pa-internat.html

Anton
Anton
12 years ago
Reply to  annarkia

Rektorn på Lundsberg tycker att det inte är så farligt om en elev kletar ned en annan med bajs så länge det är ett skämt.
http://www.expressen.se/ledare/forssberg/1.2637503/johannes-forsberg-ondskan-lever

Det säger en hel del om klimatet på den skolan.

Jakob Lindén
12 years ago
Reply to  Erik

Om det nu råkar vara så ledningen inte agerar i tid och inte relegerar elever som kränker andra elever trots att de själva erkände för skolans rektor. Enligt min uppfattning väntade ledningen ganska länge med att relegera en elev och inte samtliga. Och detta på grund av väldigt stora påtryckningar utifrån. Som utsatt blev jag inte inkallad till ett endaste möte hos skolchefen under den här tiden. Men fick bekräftat av mig att ledningen uppenbarligen inte tog fallet på allvar. Jag ombads exempelvis att byta elevhem? Det hela handlar om ett system som uppenbarligen finns på skolan. Och utövas av en minoritet av eleverna. Jag vet det, jag har själv upplevt det. Innan jag började på Grennaskolan fick jag sagt för mig – här förekommer ingen mobbning. Under ytan döljer sig någonting, vet inte hur det var på de andra elevhemmen. Kan bara uttala mig om mitt.

Martin
Martin
12 years ago

Bekvämt att skicka ungarna till utbildningsanstalt så man slipper vara förälder. Jag har alltid undrat hur de besuttna lyckats uppträda som bortskämda tonåringar hela livet ut, de skippar det där stadiet som tvingar de flesta att mogna, det där om att ta hand om barn.

S.Z
S.Z
12 years ago
Reply to  Martin

MEN URSÄKTA!! de fin många elever på min skola som själva har valt att studera där! som vill plugga vidare i Sverige sen och därför ser de som en chans! dessutom bor inte alla på skolan, utan de finns också som tex jag, extinater. alltså sånna som bor i Jönköping Gränna och Ödeshög och lite andra ställen runt om kring..sluta snälla att missförstå allt!

anita
12 years ago

Intressanta tankar du för fram! Jag har varit inne på samma spår. Den hårda och ofta, i mitt tycke, omänskliga attityd som borgerligheten ofta ger uttryck för, exempelvis när det gäller människor som av någon anledning slagits ut, bottnar kanske i skoningslösa ideal. Om man lever i föreställningen att världen är grym och att det handlar om att slå sig fram på andras bekostnad, gäller det att ”fostra” sin avkomma så att han/hon klarar av det tuffa liv som väntar i vuxenlivet.

Allt annat än ”mjuka” ideal som solidaritet och rättvisa, alltså.

Martin
Martin
12 years ago
Reply to  anita

Det finns ju inslag av idealism i högerideologierna. Du vet alla de där plattityderna: ”Du kan om du vill”, ”Man är sin egen lyckas smed” osv. De låter jättefina och är väl trevliga som motivationsmatra för sig själv. Men som politisk och ideologisk företeelse så innehåller de något fruktansvärt och det är ”Skyll dig själv”, ”Det är ditt fel att du lider”, de är de logiska motpolerna som präglar högerns ”hjälp”.