Fostrar riksinternaten psykopatens personlighetsdrag?

Ondskan finns i verkligheten.

Internatskolan Lundsberg har enligt en rapport från skolinspektionen så  stora brister  att regeringen hotar med att stänga skolan . Lundsberg är en skola dit samhällets övre skikt skickar sina barn.    På den skolan har skolinspektionen funnit att ren pennalism och trakasserier av yngre elever är något som är vardagsmat.

Kränkande tillmälen och våld är en del av vardagen på Lundsbergs skola, konstaterar Skolinspektionen som riktar hård kritik i det beslut som fattades idag.

I intervjuer med skolpersonal har det framkommit att det finns ett informellt regelsystem för pojkar som rektorn kallar ”hackordning” – ett system där man som elev arbetar sig uppåt i hierarkin och i årskurs tre får utnyttja yngre ”slavar” som ska göra tjänster åt en. Det kan till exempel handla om att stryka skjortor, städa toaletter och passa upp äldre elever. (Svd)

Det värsta av allt är att ledningen blundat och därmed indirekt  sanktionerat det som ute i samhället skulle ha betraktats som brott och nu  polisanmälts. På Lundsberg fostras blivande makthavare inom näringslivet. Efter skolinspektionens avslöjande kan man  fråga sig om det är   människor med inslag av psykopatins personlighetsdrag  som kan formas av den  miljö av pennalism och trakasserier som skolinspektionen rapporterar om.   Gunnar Kullgren, professor i psykiatri, Umeå universitet har sagt  till tidskriften ”Chef”  att psykopatiska personlighetsdrag:
också går att finna hos somliga toppchefer och högt uppsatta politiker. Många av dem skulle förmodligen få problem med att slå sig fram om de besatt en allt för hög grad av känslighet.

[…]

Psykopatens hänsynslöshet är dock inte att förväxla med dem som för att nå sina mål inser, men ändå medvetet kalkylerar med, att andra kan bli lidande, utan att deras beteende för den skull kan betraktas som onormalt, menar han.(Chef)

Om den rapporterade pennalismen blir ett normalt inslag i skolmiljön kan den få allvarliga följder. När man läser om att det finns de som anser att systemet med hackordning och trakasserier mot yngre kamrater  är något bra inser man att ondskan finns på riktigt.

Grennaskolan

Skolinspektionen riktar även sina blickar mot ett annat riksinternat,  Grennaskolan . Om den skolan sägs det att personal på skolan som  fick kännedom om att en elev trakasserades först ska ha  blundat för problemet.

Uppdaterat 111201 på förekommen anledning. Citatet är även länkat ovan:

-Grennaskolan granskas nu alltså av Skolinspektionen. Därutöver ( förutom fallet ovan min anm) har skolan två pågående ärenden hos polisen, däribland ett annat mobbningsfall från i våras. Men anmälan om Daniels fall lades ner. SvD har begärt ut men ännu inte fått handlingarna från Jönköpingspolisen. Skälet ska enligt Daniels mor ha varit att de misstänkta var under 15 år. (SvD)

Foto:  annarkia
Media: Ab 1, 2, 3, GP, Expr, DN, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

14 comments for “Fostrar riksinternaten psykopatens personlighetsdrag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.