Reinfeldt en riktig Jante?

Är det någon som blev förvånad över att Fredrik Reinfeldt kräver rättning i leden?

Anne-Marie Pålssons bekännelse om hur det fungerar i den moderata riksdagsgruppen är knappast något som kommer som en överraskning.

 Ett toppstyrt parti där ledaren skäller ut sina partikamrater inför öppen ridå. Det är ingen sympatisk bild som före detta riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson målar upp av Moderaterna i sin nya bok ”Knapptryckarkompaniet”. Författaren, som satt i riksdagen för partiet 2002-2010, hävdar att kulturen i partiets riksdagsgrupp bygger på tystnad och lydnad. Den som försöker gå emot partilinjen kan räkna med att få en hård behandling. Särskilt bråkiga ledamöter kan få en offentlig utskällning av statsministern (AB)

Vi som deltog i debatten om FRA-lagens vara eller inte var minns hur de ledamöter som var kritisk svek sina egna ideal och ställde in sig i ledet bakom  FRA-lagen.  Birgitta Olsson (fp) lade ned sin röst, Federley(c) grät i riksdagens talarstol  innan han tryckte på ja-knappen , Annie Lööf(c)  låtsades som inget och gav bifall till lagen och moderate riksdagsmannen Karl  Sigfrid(m) skälldes ut av Reinfeldt och tvingades kvitta ut sig . Detta var vad Karl Sigfrid fick höra av statsministern enligt SVT (se klippet nedan).

Vi har en i gruppen som pekar finger åt en moderat statsminister. Ska skottet komma inifrån? Ska någon skjuta mot en moderat statsminister?

Riksdagsledamöter som har annan åsikt än partiet får veta att de lever och kan bli utskällda med noter.   Så agerar en som anser sig stå över andra .

Remissinstanser som riktar allvarlig kritik mot föreslagna förändringar negligeras som fallet var i förändringen av sjukförsäkringsreglerna. Reinfeldt själv skrev i sin bok  ” Sovande folket” –Svenska folket är mentalt handikappat.  En bok vars budskap fortfarande tycks aktuellt även för riksdagsledamöter i det egna partiet.  Så talar en som anser sig förmer än andra.

En kultur som bygger på tystnad och lydnad kan inget annat än till slut erodera.  Det är förödande för alla vare sig det handlar om en ledare eller organisation om omgivningen består av idel adel ja-sägare. Demokratiskt är det inte!

Media: ab1  ex dn svd


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Annarkia – Reinfeldt en riktig Jante? […]

trackback

[…] Martin Moberg, Annarkia, Svensson, Nemokrati, Alliansfritt Sverige, Reflektioner och speglingar, […]