Ett steg bak och några fram.

Under veckan som gått har socialdemokraterna kommit ut på banan och visat korten.

Det började med stort dunderkliv högerut då Löfven och hans närmaste i partiledningen omfamnade Alliansen och presenterade Affärsplan för Sverige. Ett ord som leder tankarna till marknad och politik som ska säljas som vilken vara som helst. Givet skapade det påfundet diskussion och vapenvilan mellan vänster och högerfalangerna inom socialdemokratin levde farligt.

När sedan Löfven plockade fram fler kort ur rockärmen hägrade sig lugnet. Ett löfte om att skrota FAS 3 och ersätta slavkontrakten med avtalsenlig lön alternativt utbildning , en  vilja att snygga till den sargade sjukförsäkringen   och stöd till skolor med sämre resultat visar att socialdemokraterna   trots kliven mot mitten står upp för grundläggande socialdemokratiska värderingar om solidaritet och rättvisa. En osignerad ledarartikel i Dagens Nyheter t spottar på förslagen något som kan ses som ett gott betyg åt Löfvens och socialdemokraternas förslag till förbättringar av välfärden.

Vad mer som finns i  Löfvens rockärm får vi vänta och se. En justering av a-kassan kanske  och varför inte ett rungande nej till vinster i välfärden? Sakta i backarna nu! Det sista är nog att hoppas för mycket på. När det gäller en av de viktigaste framtidsfrågorna , miljön väntar vi fortfarande på besked från S.

Veckan slutade med fokus på innovations- och forskningspolitiken för att säkra jobb med kunskapsinnehåll . En politik som går på tvären med alliansens ambitioner att skapa jobb genom att konkurrera med låga löner och taskiga arbetsvillkor.  Det ser ut som socialdemokrater kan känna sig nöjda med veckan som gått trots starten.

Som grädde på moset redovisar Dagens Nyheter idag en ny opinionsundersökning som ger de rödgröna (s+mp)  majoritet och hopp om ett regeringsskifte vid valet 2014. Dagens opinionsmätning g visar att en majoritet av väljarna inte vill ha ett Sverige som kännetecknas av växande klyftor, hög arbetslöshet och brister i välfärden.

Mer i media: AB 1, 2, 3, SvD, SVT1,2, SR


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Leon
Leon
11 years ago

Kan hända börjar ”S” äntligen röra sig så smått från det politiska ”mittfältet” där alla de demokratiska partierna spelat under 2000-talet. Om inte annat så har man i Magdalena A en person som i högsta grad kan ge Anders B en hård match. En förhoppning är att detta inte bara är ”ett spel för gallerierna” för att nå opinionsmässiga vinster.

trackback

[…] förslag om skrotad Fas 3, förbättrad sjukförsäkring, satsningar på skolan och äldrevården välkommet. Även den omdebatterade affärsplanen ja inte innehållet utan ordvalet kan så här i efterhand få […]

trackback

[…] – Borgs budgetretorik – en stor bluff, AB – Anders Borgs bluff om a-kassan, annarkia, Görans bagateller och tankar – Om en svagt åtstramande statsbudget, bloggaren KAS, Lyrans […]