Vilket val gör socialdemokraterna?

Vågar socialdemokraterna ta steget …

Efter alliansens fortlöpande urholkning av välfärden känns förslag om skrotad Fas 3, förbättrad sjukförsäkring, satsningar på skolan, a-kassan och äldrevården välkommet. Även den omdebatterade affärsplanen ja inte innehållet utan ordvalet kan så här i efterhand få tummen upp. I alla fall i Aftonbladet av Katrine Kielos:

Ekonomisk framgång för ett land kräver ett helhetsgrepp på skola, utbildning, innovation, infrastruktur och företag­ande. Det har högern aldrig begripit.

Men det gör Socialdemokraterna.

Och om det nu skulle vara så att ­Löfvens tal om företag, näringsliv och affärs­planer dessutom råkar attrahera en del mittenväljare eller rentav – någon direktör eller företagare.

Är det verkligen det värsta som kan hända?

Är det ett problem att Stefan Löfven är mer respekterad i näringslivet än ­Fredrik Reinfeldt och Anders Borg?

Vad det gäller skolan  har socialdemokraterna bara gläntat på dörren.  Vad  som döljer sig bakom det till synes självklara målet att en höjd kvalitet  ger bättre resultat får vi vänta och se.  Klart är att det inte räcker med läxhjälp åt alla och fagert tal om ”skola som ser och hjälper varje barn att nå sin fulla potential”.  Mindre undervisningsgrupper och mer tid till att förbereda och efterbearbeta undervisning och handledning är ett måste. Låt lärarna ägna sin tid åt det de utbildas för! En   likvärdig skola   med kommunen som huvudman hur går det ihop?

Hur ska Löfven slingra sig ur det här med vinst i välfärden? En majoritet av befolkningen ser med oblida ögon på att aktörer för pengar från skola, vård och omsorg till egna fickor och kräver att vinsterna ska tillbaka till välfärden.. Vågar (S) sätta ner foten och säga nej till vinst i välfärden? Hur kommer  Löfven som har sagt att det är omöjligt att förbjuda vinst i välfärden tackla att han har opinionen emot sig i den här frågan?  Det kan ju trots allt vara så att det parti, som vågar sätta ner foten och säga att nu får det vara slut med roffarmentalitet och urholkning av välfärden, blir det parti som  drar det längsta strået.

Vågar socialdemokraterna sätta välfärden i fokus framför de privata bolagens vinstintressen?

Illustration: Erik-Rune

Relaterat i media: SvD1, 2, 3


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Socialdemokraterna i skuggbudgeten – sänk kostnad för medlemskap i a-kassan | Claeskrantz.se
11 years ago

[…] Vilket val gör socialdemokraterna?, Tolv minuters läxlä(s)ningsstöd per […]

trackback

[…] (S)- märkta förslag om a-kassan, Peter Högberg om riskerna med att föra en dutt-politik, Annarkia om vilket val gör socialdemokraterna?, Alliansfritt om Borgs budget, Martin Moberg om […]