Ska Sverige ha en chans i en allt mer hårdnande konkurrens måste samhället värna om skolan.
I ett kunskapsinriktat samhälle är god utbildning A och O. Skolans viktigaste resurs är lärarna. Självklart för de flesta men inte för alla.
När lärarna nu till sist efter många års ja decenniers utförsbacke på lönekurvan dristade sig att sätta ner foten gav många sitt stöd. Att år efter år påföras nya arbetsuppgifter, sämre arbetsvillkor och ovanpå det en löneutveckling som gör att lärare halkar efter grupper med likvärdig utbildning skapar frustration . I dag gapar lärarutbildningarna runt om i landet med tomma stolar i takt med lärarjobbets attraktionskraft dalar .
Jan Björklund har gjort sitt för att sänka lärarnas status med sina ständiga klagomål på skolan ofta utan någon som helst vetenskaplig förankring.Vad värre är är när föraktet mot lärare lyser igenom hos de som borde veta bättre. Vad sägs om följande påstående:
Får man in mindre skatt, och det får man när man sänker skatten, blir det mindre pengar till dem som avlönas med skatt. Det borde varje lärare värd sin lön begripa. Det begriper nämligen eleverna. Jag gissar att de flesta lärare röstat borgerligt, ofta på Folkpartiet som ju påstår sig företräda lärarna och dessutom säger sig vilja höja lärarnas löner.
Andemeningen i bloggposten är att eftersom lärare röstar borgerligt (hur denne bloggare nu vet det) så får de skylla sig själva. Resonemanget utgår ifrån ett fallargument, en granne som röstar borgerligt och är pensionerad lärare och nu klagar på sin pension. Utifrån detta generaliserar bloggaren och påstår sig veta att de flesta lärare röstar borgerligt och då företrädesvis på folkpartiet. Vet man inte bättre ska man inte klaga är vad han vill få oss att tycka Om lärare röstar borgerligt eller inte vet inte jag men det hör absolut inte till saken. Vi har åsiktsfrihet i det här landet. Punkt! Håller man inte med skribenten saknar man läskunnighet eller åtminstone läsförståelse och är man dessutom lärare är det inget annat att räkna med …tala om förakt! Ett riktigt skamgrepp på lärare.
Inte mycket att bry sig om en bloggpost kan tyckas. Bloggen har många läsare och inte blir skolan bättre eller läraryrket attraktivare av att den typen av argumentation får spridning.
Fakta
- Lärarfacken slog på stora trumman . 10 000 mer i månaden på sikt för att sluta lönegapet gentemot andra jämförbara grupper var kravet från lärarfacken.
- Av detta blev det inte mycket. 2012 får lärarna 4,2 procents löneökning och 2013 minst lika mycket som andra får . 2014 och 2015 är avtalet sifferlöst.
Demonstrationer hölls på fredagskvällen i tio städer”Vi accepterar inte avtalet” (SvD)
Media: AB, 1, 2, 3, 4,5, DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, 4, SVT, 1, 2, SR, 1, GP, 1
Jag får väl åter göra lite invändningar utifrån ett historiskt perspektiv. Naturligtvis har ”alliansens” senaste sex år vid makten knappast gjort mycket för att förbättra läraryrkets status och ekonomiska verklighet vad gäller löneutveckling. Men processen inleddes trots allt med att ”HSB” Persson genomdrev kommunaliseringen av skolan för ett par decennier sedan. Och i samband med detta förändrades även lärarnas ”karriärmöjligheter” och allmänna löneläge. Vilket ju knappast var överraskande då det ekonomiska ansvaret lades över på kommunerna som ytterligare en kostnadspost. Detta hade också som resultat att läraryrket allt mer kom att bli kvinnodominerat med tyvärr en ”statussänkning” och urusel löneutveckling som följd. Eller som en god vän (och lärare) en gång uttryckte det – ”Det finns alldeles för många ”kärringar” för att lönen ska vara bra”.
Å andra sidan torde det avtal som nu träffats vara helt i linje med ”idealet” även utifrån ”fackets” synvinkel. LO-modellen (eller för den delen även ”tjänstemannafackens”) för löneutveckling brukar jag kalla för ”messmörsmodellen”. D v s löneökningarna ”smetas ut” lika tunt över hela kollektivet, utbildning och kompetensutveckling beaktas överhuvudtaget inta alls.
Kommunaliseringen var ett otyg inte bara för löneutvecklingen. Lärarna fråntogs tolkningsföreträde av kursmål och kursplaner och kommunpolitiker la sig i en verksamhet de saknar utbildning för.
Är Du säker på att avtalet sidsteppat den individuella lönesättningen?
Allt fagert tal om att det är viktigt för landet med utbildning och forskning faller än en gång platt till marken.
Jag tycker att alla som röstat borgerligt och nu drabbas av klasspolitiken får skylla sig själva. De har ingen rätt att klaga.
Skolans framtid hänger på att de bästa rekryteras som lärare. Vad lärare röstat på är i sammanhanget totalt egalt.Eller menar du verkligen att de av oss som inte röstade på alliansen kan klaga medan de andra ska vara tysta? Det innebär ju i praktiken någon form av åsiktsregistrering och i dess förlängning , ja vaddå? ?