Skambud och skamgrepp på lärare.

Ska Sverige ha en chans i en allt mer hårdnande konkurrens måste samhället värna om skolan.

I ett kunskapsinriktat samhälle är god utbildning A och O. Skolans viktigaste resurs är lärarna. Självklart för de flesta  men inte för alla.

När lärarna nu till sist efter många års ja decenniers utförsbacke  på lönekurvan dristade sig att sätta ner foten gav många sitt stöd. Att år efter år påföras nya arbetsuppgifter,  sämre arbetsvillkor och ovanpå det en löneutveckling som gör att lärare halkar efter grupper med likvärdig utbildning skapar frustration . I dag gapar lärarutbildningarna runt om i landet med tomma stolar i takt med lärarjobbets attraktionskraft dalar .

Jan Björklund har gjort sitt för att sänka lärarnas status med sina ständiga klagomål på skolan ofta utan någon som helst vetenskaplig förankring.Vad värre är är när föraktet mot lärare lyser igenom hos de som borde veta bättre.  Vad sägs om följande påstående:

Får man in mindre skatt, och det får man när man sänker skatten, blir det mindre pengar till dem som avlönas med skatt. Det borde varje lärare värd sin lön begripa. Det begriper nämligen eleverna. Jag gissar att de flesta lärare röstat borgerligt, ofta på Folkpartiet som ju påstår sig företräda lärarna och dessutom säger sig vilja höja lärarnas löner.

Andemeningen i bloggposten är att eftersom lärare röstar borgerligt (hur denne bloggare  nu vet det) så får de skylla sig själva.   Resonemanget utgår ifrån ett fallargument, en granne som röstar borgerligt och är pensionerad lärare och nu klagar på sin pension. Utifrån detta generaliserar bloggaren och påstår sig veta att de flesta lärare röstar borgerligt och då företrädesvis på folkpartiet. Vet man inte bättre ska man inte klaga är vad han vill få oss att tycka  Om lärare röstar borgerligt eller inte vet inte jag men det hör absolut inte till saken.  Vi har åsiktsfrihet  i det här landet. Punkt!   Håller man inte med skribenten saknar man läskunnighet eller åtminstone läsförståelse och är man dessutom lärare är det inget annat att räkna med …tala om förakt! Ett riktigt skamgrepp på lärare.

Inte mycket att bry sig om   en bloggpost kan tyckas. Bloggen har många läsare och inte blir skolan bättre eller läraryrket attraktivare av att den typen av argumentation får spridning.

Fakta

  1. Lärarfacken slog på stora trumman .  10 000 mer i månaden på sikt för att sluta lönegapet gentemot andra jämförbara grupper  var kravet  från lärarfacken.
  2. Av detta blev det inte mycket.  2012 får lärarna 4,2 procents löneökning och 2013 minst  lika mycket som andra får . 2014 och 2015 är avtalet sifferlöst.
Demonstrationer hölls på fredagskvällen i tio städer
 ”Vi accepterar inte avtalet” (SvD)


Media: AB, 1, 2, 3, 4,5DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, 4, SVT, 1, 2, SR, 1,   GP, 1

Andra bloggar om skola, lärare, löner, politik & Röda Malmö

5 comments for “Skambud och skamgrepp på lärare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.