Ett litet steg på vägen …


Igår var en glädjens dag för palestinierna i Gaza och på Västbanken.

Med siffrorna 138-9 röstade FN ja till att ge palestinierna status som observatörsnation. 49 stater avstod och Israel och USA tillhörde de nationer som inte vill se att palestinierna uppgraderades från att vara observatörer till att bli en observatörsnation,dvs  en icke-medlemsstat.

Den 29 november 1947 antog generalförsamlingen den så kallade delningsresolutionen  som innebar att Palestina delades mellan judar och araber.65 år senare har palestinierna fortfarande ingen egen stat. Gårdagens beslut är ett litet steg i rätt riktning.

Nu ges palestinierna som observatörsnation tillträde till FN:s alla organ även  den internationella brottmålsdomstolen. israel har full anledning att rädas att de ställs inför rätta för en rad olika folkrättsbrott i den domstolen.

Den israeliska propagandan försöker framställa det som att fredsprocessen avstannat för att palestinierna inte vill komma till förhandlingsbordet. Men sanningen är att det är Israels extrema ­högerregering som står i vägen för fred. Det är de som blockerar och bombar ­Gaza. Det är de som fortsätter att bygga olagliga bosättningar på ockuperad mark och kränker palestiniernas mänskliga rättigheter. Det är Israels ockupation av Palestina som är konfliktens kärna.(AB)

Netanyahu fördömde omröstningen i FN. Vad han än säger eller gör  är palestiniernas status som observatörsnation en bit på vägen till en egen stat.

Palestinierna firade på Västbanken, men USA som röstade nej beklagar deras nya FN-status. USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallade beslutet i generalförsamlingen för ”olyckligt och kontraproduktivt” och menade att det reser nya hinder på vägen mot fred.( DN)

Det är knappast Palestiniernas status som observatörsnation i FN som är ett hinder mot freden utan Israels agerande på ockuperad mark. Bosättningspolitiken är en stöld av palestiniernas mark och försvårar en tvåstatslösning.  Netanyahus svar på FN-beslutet blev att tillkännage ytterligare tusentals nya bosättningar i strid mot folkrätten.

 

Vi tycker att det är ett sätt att stödja diplomatins väg i världens svåraste konflikt. Vi saknar reella fredsförhandlingar och vi har en mycket bekymmersam, eskalerande konfliktnivå kring Gaza. Då är det viktigt att världssamfundet på olika sätt signalerar stöd till de delar av det palestinska samhället som vill se lösningar utmed diplomatins väg, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till SVT . (SVT)

Mycket kan sägas om regeringen Reinfeldts agerande i Palestina-Israelkonflikten men det får bli en annan gång. I dag gläds vi med Palestiniernas framgång i FN.

Mer i media: Dagen,AB1,2,3,4,5,GP1,2, DN1,  SvD1,2,3,4, SR 1, 2

Bloggat: Dessa mina minsta bröder, Röda berget, M Moberg,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments