De rödgröna förlorar mark.

Ny mätning  pekar på att valet kommer att bli en rysare. De rödgrönas försprång har nästan raderats  och det skiljer  i Novus Opinions senaste mätning (27 april till 10 maj) bara 1 procent mellan blocken. Såväl socialdemokraterna som miljöpartiet tappar i opinionen medan vänsterpartiet och moderaterna går fram.

Kan det vara bensinskattehöjningen som ligger bakom? Är folk inte redo  att dra sitt strå till stacken  när det gäller att värna klimatet? Att tala om att leva i ett hållbart samhälle är en sak att agera därefter en annan.

Kartan kan snabbt ritas om då kristdemokraterna darrar på ribban med ett så lågt stöd som 4,1 procent.  14 procent är dessutom osäkra och rörelser i den gruppen kan få stor betydelse för valutgången. I den gruppen  ingår troligen  en hel del vänsterpartister som ogillar det rödgröna samarbetet och som när valdagen närmar sig  trots allt lägger sin röst på vänstern. Vad annars är alternativet?

Varför moderaterna får ökat väljarstöd är obegripligt. De leder en regering som väntar ända till augusti med att visa korten och har dessutom en partiledare som dragit det kortaste strået i de senaste debatterna i TV.

De flesta torde ha insett att jobbskatteavdraget  som  finansierats med lånade pengar och försämringar för sjuka och arbetslösa också i slutänden kan bli dyrbar då välfärden får en smäll. Att de rödgröna fegade ut när det gäller en sänkning av jobbskatteavdraget  kan mycket väl ha skapat minskat förtroende för de rödgröna.

Situationen i Europa kan spela alliansen i händerna. Marknaden vill ha mer. Stödpaketet  har inte stillat spekulanterna. Tar spekulationerna fart och fler länder hamnar i knipa sprider sig oron för morgondagen, något som brukar gynna sittande regering. Men som sagt historien behöver inte vara facit.

Många har bloggat  Peter Andersson mfl.  Fler blogginlägg på netroots och politometern,

Lästips

”Det har blivit ökade klyftor och färre jobb med regeringen Reinfeldts politik”, Martin Moberg och ”Nu sorteras sjuka ut”,  Ilse-Marie

SvD, SvD, SvDDN, Nyhetskanalen 1, Nyhetskanalen 2, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
13 years ago

Inte fyra år till med alliansen!

Ulf Vargek
13 years ago

Ger inte mycket för opinionsmätningar. Novus mätning omfattar endast 2000 personer. Så felmarginalen torde vara ganska stor.
Statsvetaren Olof Petersson belyste problemen med opinionsmätningarnas tillförlitlighet och hur media utnyttjade detta. Redan inför valet 2002 beskrev han detta.
http://www.olofpetersson.se/_arkiv/skrifter/dn020428.htm

Annarkia
Annarkia
13 years ago
Reply to  Ulf Vargek

Tyvärr kan mätningarna bli självuppfyllande då de de facto kan påverka opinionen.

Ulf Vargek
13 years ago
Reply to  Annarkia

Helst skulle jag se att alla opinionsmätningar rörande väljarsympatier förbjöds de sista 8-10 månaderna innan valet.Eftersom mediernas makt att utnyttja detta inte gynnar en rättvis valrörelse. Det med tanke på den dominerande borgerliga pressen idag. Hade även tyckt detta om media hade varit vänsterdominerad.
Sen hade valrörelsen blivit mer spännande, då inte någon sida kunde förlita sig på bra opinionssiffror. Det hade kryddat tillvaron för politikerna som verkligen fått anstränga sig för att föra fram sitt budskap.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Ulf Vargek

Det skulle tvinga fram en sakpolitisk debatt i bästa fall. Dagens fokus på person är minst sagt irriterande.

Filip
Filip
13 years ago

Kommentarer:
Till Ulf: 2000 personer är ca 1300 fler än vad som behövs för att skapa en hygglig representativitet på landsnivå och blocknivå. Att de gör fler intervjuer än så, är för att skapa motsvarande möjligheter i undergrupper. Med andra ord – du kan vila trygg i förvissningen om att 2000 personer i sig är tillräckligt för att kunna uttala sig på blocknivå och för landet som helhet. Eventuella felkällor är nog mer att söka i hur intervjuerna i sig har genomförts (tfn vs internetpaneler eller är det blandat, hur har de som ej svarat behandlats, om alla som bjudits in att delta har haft samma möjlighet att faktiskt också delta, ev viktningar m m).

Till annarkia: Det du talar om är ju delvis problemet – att som så många andra på vänstersidan tala om att debatterna i TV har varit framgångsrika är som att bjussa högersidan på gratiskarameller. Ni måste ju för sjutton vara blinda! Debatterna har varit en katastrof för oss. Sahlinskan måste ut ur TV-rutan, såvida hon inte snabbt förbättrar sig. Hon klarar inte Reinfeldt, kan vi inte åtminstone se det och agera därefter, så kommer denna sluttande rutschbana utför att fortsätta. Samtidigt måste Ohly och mp:s Valtersson (hon som tyckte att de som hade hus kan belåna dem för att betala den nya fastighetsskatten…..) beläggas med munkavle och Wetterstrand lyftas fram, allt som går.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Filip

För inget av partierna var förändringen statistiskt säker.
Håller inte med dig i din kritik av Mona Sahlin. Både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt är medieskolade varför debatterna blir tråkigt förutsägbara.
Se tidigare inlägg -Agenda, politik för Dummies?

trackback

[…] Val 2010, Sverige, Nato, USA, Kriget mot Terrorismen, Mode ab1 dn svd ex1 Läs också: hampus annarkia ilsemarie k&å pamflett jonas v-teknik ” target=”_blank”>zaramis t […]