De rödgröna förlorar mark.

Ny mätning  pekar på att valet kommer att bli en rysare. De rödgrönas försprång har nästan raderats  och det skiljer  i Novus Opinions senaste mätning (27 april till 10 maj) bara 1 procent mellan blocken. Såväl socialdemokraterna som miljöpartiet tappar i opinionen medan vänsterpartiet och moderaterna går fram.

Kan det vara bensinskattehöjningen som ligger bakom? Är folk inte redo  att dra sitt strå till stacken  när det gäller att värna klimatet? Att tala om att leva i ett hållbart samhälle är en sak att agera därefter en annan.

Kartan kan snabbt ritas om då kristdemokraterna darrar på ribban med ett så lågt stöd som 4,1 procent.  14 procent är dessutom osäkra och rörelser i den gruppen kan få stor betydelse för valutgången. I den gruppen  ingår troligen  en hel del vänsterpartister som ogillar det rödgröna samarbetet och som när valdagen närmar sig  trots allt lägger sin röst på vänstern. Vad annars är alternativet?

Varför moderaterna får ökat väljarstöd är obegripligt. De leder en regering som väntar ända till augusti med att visa korten och har dessutom en partiledare som dragit det kortaste strået i de senaste debatterna i TV.

De flesta torde ha insett att jobbskatteavdraget  som  finansierats med lånade pengar och försämringar för sjuka och arbetslösa också i slutänden kan bli dyrbar då välfärden får en smäll. Att de rödgröna fegade ut när det gäller en sänkning av jobbskatteavdraget  kan mycket väl ha skapat minskat förtroende för de rödgröna.

Situationen i Europa kan spela alliansen i händerna. Marknaden vill ha mer. Stödpaketet  har inte stillat spekulanterna. Tar spekulationerna fart och fler länder hamnar i knipa sprider sig oron för morgondagen, något som brukar gynna sittande regering. Men som sagt historien behöver inte vara facit.

Många har bloggat  Peter Andersson mfl.  Fler blogginlägg på netroots och politometern,

Lästips

”Det har blivit ökade klyftor och färre jobb med regeringen Reinfeldts politik”, Martin Moberg och ”Nu sorteras sjuka ut”,  Ilse-Marie

SvD, SvD, SvDDN, Nyhetskanalen 1, Nyhetskanalen 2, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

8 comments for “De rödgröna förlorar mark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.