Läkemedel på godishyllan …

Nu kan vi   köpa receptfria läkemedel i vanliga matvaruaffärer och på bensinmackar. Det är ju bra att tillgängligheten ökar. Problemet är  att bara för att det är receptritt är det inte ofarligt.
Här har privatiseringen och avregleringen varit målet och inte vår hälsa. Försäljningen startade  utan ett fungerande kontrollsystemet och regelverk.

–  ”Exempelvis får inte läkemedlen blandas med andra varor i butiken utan att personalen har uppsikt. DN har tidigare skrivit om butiker som har sina läkemedel bland godiset. En direkt olämplighet, anser Läkemedelsverket.”(DN)

Hanteringen av läkemedel sköts av personal som saknar utbildning för detta och i undantagsfall görs kontroller av ansvarig instans. Många kommuner känner inte ens till att ansvaret för kontrollerna är deras.

Privatiseringstakten har ökat under alliansens regeringsmandat. Apoteken är ett av flera exempel och om den utförsäljningen gynnar konsumenterna är inte alldeles så säkert. När medicinmarknaden avreglerades blev medicinerna dyrare  och risken är stor att det blir ännu dyrare nu när apoteken  privatiserats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

1 comment for “Läkemedel på godishyllan …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.