Blir Greklands kris alliansens vinst?

Allt fler tecken tyder på att Greklands kris blir Europas och därmed Sveriges kris. Finanskrisen i repris med samma ursprungsscenario är på uppsegling.  Än en gång visar det sig att marknadens självläkande kraft är en illusion som inte håller. Marknaden är girig och stenhård.En konstgjord börsuppgång spricker nu.

Hur kommer det sig då att politiker säger sig gå i klinch med en marknad de tidigare applåderat. Nyliberalismen och den fria marknaden är ju EUs ledstjärna.Vi vet ju vem som får betala om krisen sprider sig.  Det har grekerna fått erfara när villkoren för nödlånet ställdes. Det är vanligt folk sådana som Du och jag som får ta smällen.

Nils Lundgren och Birgitta Swedenborg skriver i en debattartikel i Svd:

Greklands kris illustrerar alla de problem som EMU-kritikerna pekade på. Landet har i hägn av den gemensamma valutan levt över sina tillgångar, beviljat sina invånare generösa löneökningar och pensionsvillkor som finansierats med statlig upplåning samtidigt som hög inflation har urholkat konkurrenskraften.

Euron har inte primärt skapat Greklands kris men den har allvarligt förvärrat den och skapat en situation som kan knäcka inte bara Grekland utan även andra euroländer och i slutändan hela europrojektet

Frågan är om inte valutaunionens saga nu är all. Att Sverige klarat den ekonomiska finanskrisen hyggligt har kanske i första hand att göra med att vi stått utanför eurosamarbetet och att Sverige hade en förhållandevis stabil ekonomi  då krisen satte fart.

Kristider har historiskt gynnat sittande regering. Om historien är facit kommer   alliansen att få förnyat mandat att fortsätta sin nyliberala ekonomiska politik. Att den politiken skapat ökade klyftor och utanförskap är lätt att glömma i orostider.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

5 comments for “Blir Greklands kris alliansens vinst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.